Ştiri locale

Piscina acoperită din Sfântu Gheorghe va fi reabilitată doar după finalizarea construcției noului bazin de înot al Universității Sapientia

Reabilitarea bazei de înot şi recreere din Sfântu Gheorghe, aflată pe strada Lunca Oltului, va fi demarată după ce noul bazin de înot al campusului Universității Sapientia, care se va construi în vecinătatea Arenei Sepsi, va fi dat în folosinţă, a declarat primarul Antal Árpád.

Conform planurilor inițiale, lucrările de modernizare a piscinei acoperite ar fi trebuit să înceapă anul trecut, printr-un proiect cofinanţat din fonduri norvegiene, în parteneriat cu Ostfold University College, însă au fost amânate și se preconiza că vor începe în acest an. Joi, într-o conferință de presă, primarul a declarat că autoritățile locale vor încerca să obțină o nouă finanțare, de această dată prin Programul Operațional Regional.

„Avem proiectele de renovare aproape finalizate, dar am decis să nu începem lucrările până când nu se va finaliza construcția de la Sapientia, ca să nu rămână orașul fără bazin de înot. Am considerat că, prin niște intervenții minore, putem să mai ținem la un standard acceptabil această clădire, până când se finalizează lucrările la Sapientia, iar după aceea vom începe renovarea. Nu rămâne acea finanțare norvegiană, care oricum era foarte mică raportat la valoarea investiției. Încercăm să obținem o finanțare mai mare prin POR”, a explicat edilul.

Autoritățile locale au anunțat încă din 2021 că în următorii ani la Sfântu Gheorghe vor funcționa 3 piscine. Pe lângă modernizarea bazei de înot de pe Lunca Oltului, Primăria are în plan și construirea unui bazin olimpic în vecinătatea Sălii Sporturilor din strada Vânătorilor, unde se vor putea desfăşura competiţii naţionale şi internaţionale, dar şi programe pentru dezvoltarea sportului de masă.

În plus, în urmă cu aproape 4 ani, Fundația Sapientia a cumpărat un teren de aproximativ 12 hectare vizavi de Arena Sepsi, pe care va construi un campus universitar modern, care va cuprinde, printre altele, și un bazin de înot.

Baza de înot „Román Vilmos” din strada Lunca Oltului a fost prima de acest gen construită în Secuime la mijlocul anilor 1990, însă nu a fost realizată la cele mai înalte standarde, motiv pentru care de-a lungul anilor a înregistrat pierderi foarte mari.

În timpul pandemiei, autoritățile locale au hotărât închiderea piscinei, decizia fiind luată atât pe fondul restricțiilor care au limitat numărul clienţilor la jumătate, cât și din cauza costurilor foarte mari cu funcţionarea.

La vremea respectivă, primarul Antal Árpád declara că instituția pe care o conduce subvenţionează de ani de zile preţurile biletelor, dar cheltuielile au crescut de la an la an, culminând cu scumpirile foarte mari la gaz şi energie electrică. Astfel, cheltuielile medii pentru funcţionarea bazei de înot au ajuns la circa 240.000 de lei pe lună, respectiv aproape 2,8 milioane de lei pe an.

Edilul declara că printre motivele care au dus la creșterea costurilor de funcționare se numără faptul că încălzirea este realizată de o centrală veche cu consum foarte mare şi randament scăzut, iar pierderile de căldură sunt foarte mari din cauza geamurilor foarte vechi şi a faptului că clădirea nu este izolată termic. De asemenea, vestiarele nu se ridică la standardele actuale din punct de vedere al condiţiilor, iar micile lucrări de reabilitare făcute în ultimii ani au rezolvat doar parţial unele probleme ale bazinului mare de înot.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio