Ştiri locale

Piese de teatru, spectacole muzicale şi expoziţii în Săptămâna Culturală de la Zilele Sfântu Gheorghe

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au anunţat marţi zece evenimente importante care vor avea loc în Săptămâna Culturală a sărbătorii din acest an, în perioada 24 aprilie – 2 mai. În afară de concertul de deschidere, este vorba despre o expoziţie, o seară muzicală, o expoziţie despre instrumente muzicale, un spectacol de dans şi cinci spectacole de teatru.

„Nu a fost uşor să organizăm şi să structurăm această Săptămână Culturală având în vedere că sunt Sfintele Sărbători de Paşti pentru ortodocşi. Ne-am străduit să nu fie programe în acele zile care să nu fie compatibile cu această sărbătoare”, a declarat viceprimarul Sztakics Éva.

În ceea ce priveşte Săptămâna Culturală, pe lângă concertul de deschidere care a fost anunţat anterior, la eveniment vor fi prezente trei teatre maghiare din Transilvania, fiecare cu subtitrare în limba română. Este vorba despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca cu spectacolul „Ilegitim” (25 aprilie, orele 15:00, 21:00), Teatrul Studio Figura din Gheorgheni cu un spectacol „clasic” după Cehov – „Trei surori” (1 mai, ora 19:00)şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara cu „Depravare” (2 mai, ora 18:00).

Acestora li se adaugă două opere teatrale de limba română: Teatrul „Fani Tardini” din Galaţi cu spectacolul „Monstrul Nisipurilor” (25 aprilie, ora 19:00) şi spectacolul ComedyPunctShow, un teatru de comedie şi improvizaţie (30 aprilie, ora 19:00). Ambele spectacole vor avea loc în Sala Arta a Teatrului „Andrei Mureşanu”.

În Săptămâna Culturală vor avea loc şi două spectacole muzicale. Primul o are ca protagonistă pe cunoscuta actriţă din Ungaria Udvaros Dorottya cu „Majdnem Valaki” („Aproape cineva”) care va avea loc pe 30 aprilie de la ora 20:00 în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”.

De asemenea, pe 26 aprilie de la ora 19:00 în Studioul de dans Háromszék poate fi văzut spectacolul Rhythm and Shoes Dance Club din Debrecen, o producţie de dansuri step americane şi irlandeze.

Tot în Săptămâna Culturală vor avea loc şi două expoziţii. Prima dintre ele va avea loc pe 25 aprilie între orele 17-19 la Spaţiul Expoziţional Magma, unde Előd Ágnes din Ungaria va prezenta sculpturi realizate cu drone. Este vorba despre o creaţie inovativă şi creativă foarte interesantă care va fi realizată cu ajutorul grupului CollMot Robotics din cadrul Departamentului de Fizică al ELTE (Universitatea de Ştiinţe Eötvös Lóránd – Budapesta).

O a doua expoziţie va fi prezentată de o echipă din Kecskemét (Ungaria) în Piaţa Centrală a oraşului pe 30 aprilie de la orele 17:00 şi 19:00, şi anume Colecţia de instrumente muzicale Leskowsky.

Biletele vor fi puse în vânzare joi, 7 martie, iar preţul acestora variază între 20 şi 40 de lei. La fel ca în anii trecuţi, un procent de maxim 20% din locurile disponibile la spectacole vor fi vândute cu preţ redus pentru pensionari, elevi şi studenţi.

Publicitate