Ştiri locale

Petiţie online „Dreptate pentru Lehel” în urma sentinţei cu suspendare în cazul accidentului mortal din decembrie 2021 de la Sfântu Gheorghe

Un accident mortal s-a petrecut pe 2 decembrie 2021 pe DN 12, la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, după ce un agent de poliţie în cadrul IPJ Covasna, care se afla în afara orelor de serviciu şi conducea maşina personală, a intrat pe contrasens într-o curbă deosebit de periculoasă şi s-a tamponat frontal cu un autovehicul care venea din sens opus, la volanul căruia se afla un tânăr în vârstă de 28 de ani, care şi-a pierdut viaţa în urma impactului.

Rezultatul etilotestului a indicat faptul că angajatul IPJ Covasna avea o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, buletinul de analiză toxicologică a relevat că acesta avea aproape 2 la mie alcool în sânge, respectiv 1,89 gr/mie alcool pur la prima probă şi 1,55 gr/mie alcool pur în sânge la a doua probă.

În sentinţa dată recent publicităţii, Judecătoria Sfântu Gheorghe l-a condamnat pe poliţist la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.

Iniţiatorii unei petiţii online, lansate zilele trecute cu titlul „Dreptate pentru Lehel” (link AICI), cer Curţii de Apel Braşov, care va rejudeca acest caz, să aplice autorului accidentului pedeapsa maximă legală, cu executare, considerând că sentinţa anterioară este „nejustificat de blândă în raport de gravitatea faptelor săvârşite”, cu „consecinţele iremediabile” ale acestora şi cu funcţia pe care acesta o ocupă.

„Chiar dacă faptele inculpatului nu s-au săvârşit în timpul serviciului sau în legătură cu acesta, prin profesia pe care o desfăşoară, inculpatul ar fi trebuit să dea dovadă nu doar la locul de muncă, ci şi în societate, de un anumit grad de probitate morală, ar fi trebuit să fie un exemplu de comportament, pornind tocmai de la respectarea dispoziţiilor legale cu aplicarea cărora era responsabil. În plus, prin profesia pe care o desfăşura, este evident că acesta cunoştea (sau trebuia să cunoască) mai bine decât orice altă persoană dispoziţiile legale şi sancţiunile încălcării acestora, motiv pentru care putem aprecia că în mod voit şi conştient şi-a asumat încălcarea acestora şi implicit rezultatul/efectul/consecinţele faptelor sale, aspect care duce în mod automat la sporirea periculozităţii inculpatului. (…) Societatea civilă nu poate şi nici nu ar avea cum să se simtă în siguranţă când tocmai persoanele însărcinate să o protejeze sunt cele care comit cele mai mari derapaje”, se afirmă în petiţie.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio