Ştiri locale

Peste jumătate dintre medicii de familie din judeţul Covasna vor ieşi în curând la pensie

Mai mult de jumătate dintre medicii de familie din judeţul Covasna au în jur de 60 de ani şi vor ieşi în curând la pensie, relevă un raport al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit acestuia, asistenţa medicală primară în judeţul Covasna este asigurată la ora actuală de o sută de medici de familie titulari, dintre care 55 în mediul urban şi 45 în mediul rural, care au înscrişi pe liste fiecare, în medie, aproximativ 2.100 de asiguraţi.

Publicitate

„În anii următori judeţul Covasna se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie. Aceasta datorită faptului că vârsta medie a medicilor de familie este mare. Din o sută medici de familie, 51 medici au împlinit sau vor avea în anul 2017 vârsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre aceştia un număr de 21 de medici au deja sau vor avea în anul curent vârsta peste 65 de ani”, se arată în raportul postat pe pagina de internet a DSP Covasna.

Concret, şapte medici au vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani, 15 între 40 şi 49 de ani, 27 între 50 şi 59 de ani, iar restul au peste 60 de ani. Cel mai tânăr are 29 de ani, iar cel mai vârstnic, 73 de ani.

Conducerea DSP Covasna mai menţionează că, la ora actuală, în judeţ sunt trei comune în care nu există medici de familie, şi anume Valea Mare, Malnaş şi Poian, iar, în perspectivă, vor rămâne descoperite parţial sau total un număr de 23 de localităţi.

„Dorinţa Direcţiei de Sănătate Publică Covasna este de a asigura şi în continuare o bună acoperire cu servicii de medicină primară a judeţului. De aceea trebuie să sprijinim cu toate mijloacele atragerea în judeţ a medicilor tineri şi să asigurăm înlocuirea medicilor de familie care se pensionează”, se mai menţionează pe pagina DSP Covasna.

Potrivit sursei citate, în judeţ funcţionează în prezent un singur Centru de permanenţă în zona Baraolt şi ar mai fi necesar cel puţin unul în municipiul Sfântu Gheorghe, cu cinci-şapte medici, în vederea descongestionării UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Covasna a scos la concurs două posturi pentru medici de familie, cărora li se asigură, printre altele, locuinţe de serviciu.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio