Ştiri locale

Peste 9% dintre testele Babeș-Papanicolau și aproape 8% dintre testele HPV realizate în județul Covasna au ieșit pozitive

Aproape 1.800 de femei din județul Covasna, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani, au beneficiat, până în prezent, de teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul programului de screening lansat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în vara anului trecut. Campania își propune să testeze un număr cât mai mare de femei, în special pe cele care provin din medii defavorizate și care nu au acces la programe de prevenție și tratament, iar în acest sens, o caravană mobilă se deplasează periodic în localitățile din mediul rural.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, coordonatorii proiectului au transmis că din totalul testelor realizate la nivelul județului, peste 9% au ieșit pozitive la testarea Babeș Papanicolau, în cazul tinerelor cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani, iar aproape 8% dintre testele HPV realizate femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani au fost pozitive. Cu toate acestea, încă nu au fost prelucrate toate testele.

„În județul Covasna au participat la testare un număr de 1.795 de femei – 118 cu vârsta între 24-29 de ani şi 1.677 cu vârsta 30-64 de ani  (859 în mediul rural şi 936 în mediul urban). Din totalul testelor Babeş Papanicolaou (24-29 de ani) prelucrate în județul Covasna, ponderea testelor pozitive a fost 9,32%, iar din totalul testelor HPV (30-64 de ani), ponderea testelor pozitive a fost de 7,71%. Menționăm că aceste rezultate vor suferi modificări cu cât numărul testelor finalizate şi înregistrate va crește”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalulului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Mariana Moldovan-Negoiță.

Peste jumătate dintre testele realizate în Regiunea Centru sunt încă în lucru

Programul de screening se derulează în toate cele 6 județe aparținătoare Regiunii Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Până la începutul lunii septembrie, pe platforma Infoscreen erau înregistrate 12.703 de femei din aceste județe, care au beneficiat de testarea gratuită. Cu toate acestea, peste jumătate dintre rezultate sunt încă în lucru, iar multe dintre femeile testate, inclusiv din județul Covasna, s-au plâns că nu au fost contactate de coordonatorii programului, și nu li s-au comunicat rezultatele analizelor.

La Sibiu, spre exemplu, peste 600 de femei nu au primit rezultatele probelor nici după 6 luni de la prelevare, în condițiile în care au fost informate că rezultatele vor fi gata „într-un interval de până la trei luni”.

„Conform ultimei analize a datelor din programul Infoscreen, realizată la începutul lunii septembrie 2023, erau înregistrate 12.703 femei testate, pentru 5.944 dintre acestea era înregistrat rezultatul ca fiind finalizat, iar 6.759 fiind în lucru. Dintre cele 12.703 femei, 971 sunt din grupa de vârstă 24-29 de ani (7,64%), iar 11.732 femei între 30-64 de ani (92,36%)”, au mai transmis inițiatorii programului.

La mijlocul lunii iunie, managerul proiectului, dr. Cosmina Uzun, transmitea, într-un răspuns pentru publicația sibiană Turnul Sfatului, că printre posibilele motive ale acestor întârzieri se numără: volumul mare de lucru din cadrul laboratorului de analiză, faptul că beneficiarele au comunicat greșit adresele de email sau numerele de telefon, ori au fost scrise neinteligibil pe formularul grup-ţintă, sau întârzieri în introducerea datelor pe platforma Infoscreen de către centrele de recoltare. De asemenea, aceasta a explicat că rezultate HPV pozitive intră în procedură de triaj, fiind aşteptă şi finalizarea testului Babeș Papanicolau pentru stabilirea gradului leziunii.

„În cadrul reţelelor de screening/centrelor de recoltare, probele se recoltează, se verifică și se pregătește documentația pentru fiecare femeie testată, informațiile se încarcă pe platforma INFOSCREEN, ulterior probele şi toată documentaţia se trimit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Laboratorului HPV regional. Prelucrarea probelor se face în ordinea primirii de la centrele de recoltare, inclusiv caravana mobilă, ceea ce duce la un aflux mare de probe care urmează a fi interpretare (…) Femeile care au rezultate pozitive la testarea Babeș -Papanicolaou vor fi rechemate la centrele de recoltare pentru recoltarea probelor HPV, acestea urmând a fi trimise la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș. Dacă testul HPV este negativ femeia va fi informată prin poștă/telefonic sau pe email, iar dacă este un test HPV-HR (test pozitiv) femeia va fi informată despre conduita terapeutică printr-o consultație de ginecologie din centrele afiliate (femeia asigurată prin CAS) sau la SCJU Târgu Mureș (femei neasigurate pentru care se asigură inclusiv transportul)”, a explicat dr. Cosmina Uzun, citată de turnulsfatului.ro.

Pe lângă caravana mobilă care testează în special femeile din mediile defavorizate, în județul Covasna funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, ca parte a primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio