Ştiri locale

Peste 8 milioane de lei pentru reabilitarea Şcolii din Valea Crişului

Peste 15,3 milioane de lei vor fi alocate pentru trei proiecte privind reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe din Bălan-Harghita, creşterea performanţei energetice a sediului primăriei din localitatea Sândominic-Harghita, respectiv modernizarea şi extinderea Şcolii Gimnaziale „Kálnoky Ludmilla” din comuna Valea Crişului – Covasna, ale căror contracte de finanţare au fost semnate joi la Alba Iulia, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Cele trei contracte au fost semnate de directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, respectiv primarii celor trei localităţi – Gheorghe Iojiban, pentru oraşul Bălan, Robert Kárdá, pentru Sândominic, şi Sándor Kisgyörgy, pentru Valea Crişului, potrivit unui comunicat al ADR Centru.

Publicitate

Pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a unui număr de şase blocuri de locuinţe din Oraşul Bălan, judeţul Harghita”, finanţarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020 pentru reabilitarea unor blocuri care înregistrează consumuri energetice mari.

„Peste 600 de persoane din 271 gospodării vor beneficia, începând cu 1 iunie 2022, după terminarea proiectului, de condiţii de locuit mult mai bune. În plus, prin acest proiect se vor reduce la circa jumătate faţă de cât se înregistrează acum consumul anual de energie primară şi cantităţii emisiilor poluante de CO2”, se arată în comunicatul ADR Centru. Valoarea totală a acestui proiect este de peste 6,4 milioane de lei, din care aproape 3,5 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.

Pentru proiectul „Modernizarea, extinderea şi dotarea Şcolii gimnaziale ‘Kálnoky Ludmilla’ sat Valea Crişului” se vor utiliza în total sume în valoare de peste 8,1 milioane de lei, din care suma nerambursabilă este de peste 8 milioane de lei, reprezentând 98% din suma eligibilă.

Fondurile sunt alocate pentru prevenirea şi combaterea părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor cu vârste între 5-15 ani, din comunităţi dezavantajate, cu pondere ridicată de romi, în zona rurală şi îmbunătăţirea accesibilităţii, calităţii şi rezultatelor învăţării în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, prin îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi a dotării în Şcoala Gimnazială „Kálnoky Ludmilla” din comuna Valea Crişului.

Timp de peste doi ani, până în 30 iunie 2021, se vor desfăşura lucrări de modernizare şi extindere a clădirii existente a şcolii, fiind realizate noi săli de clasă, cabinete şi laboratoare, în timp ce, în exterior, se vor amenaja suprafeţe pentru spaţii de joacă, un teren de sport şi un spaţiu de recreere. În cadrul proiectului se vor schimba toate instalaţiile şi se vor realiza branşamentele necesare, în final fiind achiziţionate echipamente şi mobilier didactic pentru un nou laborator de informatică şi o bucătărie în sistem catering.

Obiectivul general al proiectului „Lucrări de reabilitare în vederea creşterii performanţei energetice a primăriei din localitatea Sândominic, judeţul Harghita” îl constituie creşterea eficienţei energetice în clădirile publice din comuna Sândominic, precum şi valorificarea şi gestionarea sustenabilă a surselor regenerabile de energie, în vederea sprijinirii tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele economice.

Proiectul de reabilitare termică a clădirii Primăriei din comuna Sândominic are în vedere măsuri de eficientizare energetică a clădirii construite în 1927. Pentru reabilitarea energetică a clădirii se propune anveloparea construcţiei şi schimbarea instalaţiilor neperformante, precum şi instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv captatoare solare termice şi panouri solare fotovoltaice. Bugetul total al proiectului este de peste 1,1 milioane de lei, din care peste un milion de lei sunt fonduri nerambursabile.

„Spre deosebire de perioada precedentă, de această dată, bugetul Programului REGIO 2014-2020 oferă localităţilor mici, fie oraşe, fie comune, şansa de a accesa fonduri europene care nu mai trebuie restituite pentru investiţii locale, pentru dezvoltare, pentru eficientizarea cheltuielilor publice. Aceste resurse degrevează bugetele locale şi duc la creşterea încrederii cetăţenilor în activitatea administraţiei publice. În plus, creşte şi confortul elevilor în şcoli, al cetăţenilor în blocurile reabilitate şi se maximizează impactul sprijinului pe care Europa îl oferă României”, a declarat, potrivit sursei citate,directorul general al ADR Centru.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio