
Peste 700 de familii din Zagon și Păpăuți au apă cu porția. Primăria Zagon a reziliat contractul de alimentare cu apă a comunei
Primăria Zagon a fost nevoită să rezilieze contractul de delegare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare din comună, după o serie de probleme cauzate în principal de faptul că furnizorul nu și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile.
Primarul comunei, Kiss Augustin, a declarat că puțurile au secat aproape complet, iar de la începutul anului localnicii nu au prea avut apă. Probleme sunt de mai mulți ani și în ceea ce privește calitatea apei potabile, iar stațiile de epurare nu mai au curent electric de la finalul anului trecut.
„Aveam multe probleme, chiar multe. S-a făcut o întreținere necorespunzătoare și din cauza asta puțurile au rămas fără apă, sunt epuizate. Avem acum niște meseriași din Sfântu Gheorghe care au făcut denisipări, dar nu am reușit să avem debit mai mare. Cu firma S.C. Luxart SRL aveam contract din 2013, acum am preluat noi serviciul de alimentare cu apă şi canalizare”, ne-a explicat primarul Kiss Augustin.
Potrivit edilului, în total sunt afectate peste 700 de familii din satele Zagon și Păpăuți, care primesc apă cu porția, timp de câteva ore pe zi. Autoritățile locale caută soluții pentru a fora noi puțuri în comună, însă pentru a putea efectua lucrările, funcționarea pompelor și a echipamentelor care asigură alimentarea cu apă trebuie întreruptă.
Într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei, locuitorii au fost înștiințați că, începând cu data de 27 iunie, vor primi apă de două ori pe zi, în intervalele orare 07:00 – 10:00, respectiv 19:00-22:00.
„Sunt aproximativ 750 de familii afectate și problema este că, după câte am văzut în proiectul vechi pentru forarea puțurilor, făcut în 2006-2007, proiectarea a fost făcută pentru cișmele stradale, adică pentru robinete stradale, nu ca să fie băgate branșamentele separat, în fiecare gospodărie. În prezent sunt persoane care efectiv nu au apă. De la începutul lunii ianuarie nu prea am avut apă, și nu au fost în stare să facă un program pentru cetățeni. Lumea aștepta apa, iar apa nu venea. Acum, după ce am preluat serviciul, ne chinuim să facem programul. Mergem dimineața la ora 06:00 și dăm drumul la pompe, iar la ora 10:00 oprim apa, am făcut un program și pentru dimineață și pentru seară, de la ora 19:00 până la ora 22:00 pornim iar apa”, a mai spus Kiss Augustin.
Primarul spune că situația este extrem de neplăcută iar localnicii sunt, pe bună dreptate, nemulțumiți, având în vedere că primesc apă doar pentru strictul necesar. Primăria lucrează la un proiect pentru captarea apei dintr-un izvor, însă edilul spune că procesul birocratic este unul lent.
„Zilnic se consumă în jur de 250 mc de apă, dimineața mai puțin, dar seara crește consumul. La începutul anului, când am observat că e problemă cu operatorul și cu apa, am făcut un contract cu o firmă din Odorheiu Secuiesc și am încercat să forăm niște puțuri noi, dar cu echipamentul pe care îl au ei, au spus că nu reușesc pentru că pământul are balast. În comuna Zagon avem 5 puțuri în total, iar lângă primul puț se pare că ar merge să forăm pentru că pământul este argilos. Dar între timp li s-a stricat aparatul și au zis că doar peste vreo două săptămâni se pot apuca să foreze puțurile. Între timp, lucrăm la un proiect pentru captarea apei din izvor, din pădure, dar asta durează luni de zile, până când ai studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și toate avizele necesare pentru captarea apei”, ne-a mai explicat primarul.
Stația de clorinare a apei, nefuncțională de 4 ani. Furnizorul, bănuit că modifica probele de apă
Probleme sunt și în ceea ce privește calitatea apei. Stația de clorinare a comunei este nefuncțională de 4 ani și există suspiciunea că furnizorul de servicii altera probele de apă înainte de a le trimite la laboratorul Direcției de Sănătate Publică.
„Cei de la DSP au fost acum două săptămâni să ia analize din apă, chiar a doua zi după ce am preluat serviciul, chiar mă miram că au venit imediat în a doua zi să facă verificări. După ce au făcut analizele ne-au sunat și ne-au spus că apa nu are clor, și le-am explicat că stația noastră de clorinare nu funcționează de 4 ani, abia acum au observat că nu e clor în apă?! Din auzite, zicea cineva că șefa firmei furnizoare ducea analizele la laborator și poate că punea câteva picături de clor în ele, nu ducea apă direct din sistem. Au distrus tot…”, a declarat primarul.
Stațiile de epurare din comună nu au curent electric din luna decembrie
Probleme majore sunt și în ceea ce privește stațiile de epurare din comună, care de la finalul anului trecut au rămas fără curent electric, după ce operatorul nu și-a mai plătit facturile la electricitate. Edilul spune că timp de aproape 10 ani, până în 2021, Primăria a fost cea care a achitat toate facturile firmei, aceasta din urmă neavând cheltuieli, ci doar încasări. Acum, localnicii dau vina pe primar pentru situația în care a ajuns comuna.
„Stațiile de epurare din Zagon și Păpăuți nu au curent din decembrie, apa se varsă în pârâul Zagon și în pârâul Păpăuți. Până în 2021 a fost ușor, pentru că toate facturile care erau la stațiile de epurare au fost plătite de Primărie, Primăria a plătit curentul. După ce am devenit eu primar, nu am mai acceptat acest lucru și le-am transmis toate facturile către firmă, și nu au mai putut să le plătească, sau nu știu ce s-a întâmplat. Deci timp de aproape 10 ani de zile Primăria a plătit facturile la curent, iar firma respectivă doar a încasat, nu a avut nicio obligație, nu a cumpărat nici pompe, nu a făcut nici întreținere, nici curent. Acum, după un an jumate de mandat să rămână comuna fără apă, lumea e supărată pe mine… Știți cum e, mai sunt și niște influențe, pentru că domnul fost primar răspândește niște bârfe prin comună și oamenii, săracii, îl cred poate. Unii cred, alții nu, dar de fiecare dată zi că există și un Dumnezeu sus în cer și ne ajută”, a mai spus primarul Kiss Augustin.
Primăria, dată în judecată de furnizorul de servicii
Edilul spune că în prezent Primăria se judecă cu operatorul, acesta din urmă acuzând Consiliul Local că nu a aprobat strategia tarifară a firmei, deși, potrivit primarului, chiar operatorul este cel care nu a depus documentația necesară în acest sens.
„Ne judecăm cu firma pentru că ei au cerut să fie aprobată strategia tarifară, dar pentru ca acest lucru să fie posibil și Consiliul Local să aprobe strategia tarifară, trebuiau să depună la Primărie o documentație, și nu au depus-o. Ne-au depus niște tabele în care au trecut ce cantitate de apă au livrat și vândut pentru populație, dar mai mult de atât, nimic, și nu am avut ce să aprobăm. Din cauza asta ne-au chemat în instanță. Între timp, ne-au făcut sesizare la Procuratură cu construirea unor podețe, deci niște prostii, încearcă să tragă de timp (…) Sperăm să se rezolve situația, noi facem tot posibilul să avem apă, dar nu e așa ușor”, a declarat primarul.
Autoritățile locale au început lucrările pentru îmbunătățirea funcționării pompelor şi echipamentelor, și apelează la răbdarea și înțelegerea locuitorilor până la soluționarea problemelor.
Kiss Augustin a preluat conducerea Primăriei Zagon în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, după ce a obținut 81% din voturile alegătorilor. Fostul primar, Kis József, a ocupat această funcție timp de mai bine de 20 de ani.
(Ioana Ardeleanu)
Drept la replică al SC Luxart SRL
Raportat la continutul articolului publicat la data de 29 iunie 2023, Peste 700 de familii din Zagon si Papauti au apa cu portia. Primaria Zagon a reziliat contractul de alimentare cu apa a comunei, din care rezulta, pe baza afirmatiilor Primarului Comunei Zagon, ca subscrisa am fi de vina pentru faptul ca cele doua sate apartinand comunei Zagon au probleme majore cu privire la alimentarea cu apa probabila, subscrisa, SC LUXART SRL, formulam urmatorul
DREPT LA REPLICA
Afirmatiile Primarului Comunei sunt neadevarate si calomnioase, toate acestea putand fi demontate pe baza dovezilor pe care vi le prezentam.
Astfel, in primul rand, nu Primaria Zagon a fost nevoita sa ceara rezilierea contractului incheiat intre Comuna Zagon si subscrisa pentru furnizarea serviciilor de apa si canalizare, ci noi am solicitat rezilierea pe cale judecatoreasca, fapt care poate fi verificat printr-o simpla cautare pe portalul Tribunalul Covasna, din cauza faptului ca Primaria, ca reprezentanta a Comunei, nu si-a indeplinit obligatiile legale si contractuale si, din aceasta cauza, noi am ajuns in imposibilitatea de a furniza serviciile la parametri optimi. Ca raspuns la cererea noastra de chemare in judecata, Comuna, prin Primar, a solicitat si ea rezilierea contractului, iar instanta a dispus, in cele din urma, rezilierea din culpa ambelor parti.
In baza legislatiei existente( Legea 51/2006 si Legea 241/2002 )si in baza contractului incheiat in temeiul acesteia, Comuna este proprietara tuturor mijloacelor fixe care formeaza statiile de apa si canalizare si, in calitatea sa de proprietar, are obligatia legala si contractuala de a lua masurile pentru inlocuirea bunurilor care si-au depasit durata de functionare. Or, in cauza, mijloacele fixe, de exmplu pompele, si-au depasit durata normala de viata de peste doua ori! Subscrisa am solicitat Primariei in repetate randuri inlocuirea mijloacelor uzate fizic si moral, dovada in acest sens fiind numeroasele adrese pe care le-am depus la dosarul Tribunalului. Din cauza uzurii accentuate, am avut numeroase probleme in asigurarea serviciilor. De exemplu, numai in intervalul iunie 2020 – iunie 2022 a trebuit sa reparam pompele de 18 ori, fapt dovedit in fata instantei de judecata.
Primarul sustine ca puturile ar fi ramas fara apa din cauza intretinerii necorespunzatoare. In realitate,Satul Papauti nu a avut niciodata probleme de alimentare cu apa,Comuna Zagon a ramas fara apa din cauza neluarii masurilor de catre reprezentantii Comunei. Astfel, subscrisa am instiintat Primaria prin numeroase adrese inca din anul 2021,ca puturile nu asigura volumul de apa necesar. In anul 2013, la data incheierii contractului, existau in jur de 200 de consumatori, iar in prezent avem 791 consumatori ai retelei de apa potabile. Este evident ca sistemul proiectat pentru 200 de utilizatori nu poate asigura un volum de aproape 4 ori mai mare! De asemenea, la solicitarea noastra,o firma de specialitate a realizat o analiza a situatiei puturilor de apa si a ajuns la urmatoarele concluzii:
-pompele nu sunt amplasate corespunzator, fapt ce contribuie la scaderea debitelor in perioadele secetoase; aratam ca noi am preluat sistemul cu actuala configuratie, iar o modificare a sistemului poate fi realizata numai de catre proprietar, adica de catre Comuna, prin Primarie
-debitele nu acopera consumul, mai ales in conditiile in care acesta a crescut; noi puturi ar putea fi realizate numai de catre proprietar
-pentru remedierea situatiei debitelor insuficiente este necesara realizarea unui studio hidrogeologic pentru situatia existenta, cu recomandari de extindere a frontului de captare in viitor; dupa definitivarea solutiei de captare este necesara elaborarea unui proiect pentru extinderea sursei de apa; toate aceste operatii le poate intreprinde numai proprietarul, adica Primaria, ca reprezentanta a Comunei, desi inca din anul 2021, in mai multe adrese le-am invederat acet fapt, ei au ramas in pasivitate.
In afara de problemele majore pe care le-am avut din cauza faptului ca Primaria nu a luat masuri pentru inlocuirea mijloacelor care si-au depasit cu mult durata de functionare, am intampinat greutati deosebite deoarece am fost nevoiti sa vindem serviciile sub costul acesora ca urmare neindeplinirii obligatiilor legale si contractuale de catre Comuna, prin Primar.
Astfel, exista o procedura birocratica in baza careia se pot modifica preturile serviciilor ca urmare a modificarii preturilor la bunurile necesare livrarii serviciilor. Este de notorietate, de exemplu, cat de mult a crescut pretul energiei electrice in ultima perioada pentru consumatorii noncasnici. Or, pentru ca Primaria nu a realizat procedura birocratica de care este responsabila in baza legislatiei existente, am fost nevoiti sa vindem in continuare serviciile la nivelul pretului din anul 2019, fapt ce ne-a generat grave probleme finaciare. Subscrisa am fost nevoita sa vindem in continuare apa potabila la pretul de 3,73 lei/mc, exclusiv TVA, in conditiile in care, in aceeasi perioada, pretul apei potabile in municipiul Sfantu Gheorghe a devenit 8,01 lei/mc, exclusiv TVA, iar serviciul de canalizare la tariful de 2,92 lei/mc, exclusiv TVA, in municipiul Sfantu Gheorghe acest serviciu avand tariful de 5,62 lei/mc. Lucrand in pierdere luni de zile, nu am mai putut plati furnizorul de energie electrica de la statiile de epurare,(acesta neputand fi incluse in structura pretului) acesta sistand livrarea serviciului. Responsabilitatea pentru toata aceasta situatie o poarta Primarul comunei, caruia i-am solicitat de nenumarate ori sa i-a masurile necesare in vederea realizarii procedurii pentru a putea modifica pretul serviciilor conform cresterii costurilor.
Referitor la analizele de apa potabila, D-l Primar aduce acuzatii grave la adresa noastra, daca Comuna ar avea autorizatii de functionare (DSP, SGA,MEDIU si Licenta de functionare de la A.N.R.S.C, D-l Primar ar stii ca probele de apa sunt luate de catre reprezentantii DSP,respectiv SGA si duse direct de catre ei la laborator.Automonitorizarea apei este facuta de catre societate, pentru a verifica daca din punct de vedere chimic si microbiologic acestea sunt incluse in standardele cerute prin lege.Timp de 10 ani , probele de apa potabila s-au conformat cerintelor legale.
In final as dori sa multumesc tuturor celor care au stat langa mine si m-au sprijimit in situatiile dificile in care am fost pusa de catre reprezentatii Comunei Zagon.