Ştiri locale

Peste 70 de proiecte câștigate de localităţi din județul Covasna prin PNRR

Ministerul Dezvoltării continuă să publice săptămânal noi liste cu proiecte aprobate în cadrul PNRR, în judeţul Covasna fiind aprobate până acum şi urmând să primească finanţare 71 de proiecte în valoare totală de peste 112 milioane de lei, din 24 de localități. Pentru Municipiul Sfântu Gheorghe vom detalia într-un articol separat toate proiectele aprobate, în acest caz fiind deja foarte multe proiecte aprobate atât pentru reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unor şcoli, cât şi pentru lucrări de reabilitare termică a unor blocuri de locuinţe.

Prin Componenta 10 – Fondul Local au fost aprobate până în prezent 43 de proiecte în valoare totală de peste 63,5 milioane de lei, pentru investiții în localitățile Barcani, Catalina, Covasna, Dalnic, Ghelința, Întorsura Buzăului, Lemnia, Mereni, Ozun, Poian, Târgu Secuiesc, Turia, Valea Crișului, Valea Mare, Vârghiș, Zăbala, Moacșa, Reci, Zagon și Baraolt, majoritatea fiind depuse în runda 1.

Astfel, localitatea Baraolt a câștigat o finanțare europeană în valoare de 4.297.766 lei pentru construirea unor locuințe de serviciu nZEB plus pentru specialiștii din sănătate și învățământ, iar comuna Barcani va beneficia de fonduri europene pentru implementarea unor sisteme inteligente în vederea dezvoltării sistemului de management local, respectiv pentru reabilitarea și modernizarea dispensarului din localitate, cele două proiecte însumând 1.902.048 lei.

Comuna Catalina a obținut o finanțare în valoare de 439.350 lei în vederea asigurării infrastructurii pentru transportul verde ‐ amenajarea unor puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice, în vreme ce stațiunea Covasna a câștigat  4 proiecte care însumează 15.980.599 lei pentru reabilitarea termică a clădirii Primăriei, a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” și a Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, respectiv pentru construirea unor locuințe de serviciu pentru specialiștii din sănătate și învățământ – Proiect TIP cu 6 apartamente.

Localitatea Dalnic beneficiază de finanțare europeană în cadrul PNRR pentru reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale „Darkó Jenő”, valoarea aprobată de minister fiind de 1.902.497 lei, iar comuna Ghelința va primi 1.902.506 lei pentru asigurarea de sisteme TIC și  achiziționarea și amplasarea a două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice (4 puncte de reîncărcare).

Sume importante a câștigat și orașul Întorsura Buzăului, pentru asigurarea unui transport public urban de calitate pe ruta Întorsura Buzăului ‐ Barcani, asigurarea infrastructurii ITS/TIC pentru transportul public din interiorul localității, respectiv pentru eficientizarea energetică a Liceelor „Mircea Eliade” și „Nicolae Bălcescu”, valoarea totală a celor 4 proiecte în cadrul acestei componente fiind de 14.643331 lei.

Primăriei Lemnia i-a fost aprobată suma de 757.792 lei pentru renovarea energetică a fostei grădinițe din comună, iar localitatea Mereni va primi o finanțare în valoare de 1.257.832 lei pentru reabilitarea moderată a Căminului Cultural. Totodată, autoritățile locale din Ozun vor beneficia de fonduri europene pentru reabilitarea clădirii Primăriei și a dispensarului medical din Sântionlunca, cele două proiecte însumând 1.244.944 lei.

În Runda I din cadrul aceleiași componente, comuna Poian a câștigat o finanțare în valoare de 1.399.596 lei pentru eficientizarea energetică a Căminului Cultural, iar autoritățile locale din Turia au câștigat suma de 1.902.213 lei pentru eficientizarea energetică a sediului Primăriei.

În vederea asigurării infrastructurii ITS și pentru construirea unor locuințe nZEB plus pentru tineri și a unor locuințe de serviciu, municipiul Târgu Secuiesc va primi o finanțare în valoare de 8.065.019 lei, în vreme ce localitățile Valea Crișului și Valea Mare vor primi 1.605.786 lei, respectiv 292.900 lei, pentru implementarea unor sisteme inteligente în vederea dezvoltării sistemului de management local – prima, respectiv pentru amenajarea unor stații de reîncărcare electrice – în localitatea Valea Mare.

Două proiecte care însumează 1.389.578 lei au fost câștigate și de autoritățile locale din comuna Vârghiș, în vederea extinderii sistemului de supraveghere pe domeniul public, pentru  achiziționarea de mobilier urban inteligent, respectiv pentru modernizarea și eficientizarea energetică a casei de piatră din localitate.

Și Primăria Zăbala are în plan dotarea și punerea în funcțiune a unui centru de monitorizare în timp real a situației din comună, și instalarea unui sistem inteligent de supraveghere a domeniului public, valoarea proiectului depus și aprobat de către Ministerul Dezvoltării fiind de 507.520 lei.

La Moacșa, autoritățile locale vor reabilita Grădinița „Teleki Zsigmond” cu suma de 597.986 lei, iar dispensarul veterinar din localitate va fi reabilitat tot în cadrul PNRR, cu suma de 541.280 lei.

Primăria comunei Reci a câștigat 3 finanțări care însumează 1.902.506 lei, pentru proiecte care vizează modernizarea clădirii fostei școli din Comolău și a fostului Consiliu Local, respectiv reabilitarea Căminului Cultural Aninoasa, iar dispensarul localității Zagon va fi reabilitat cu suma de 564.478 lei. Tot la Zagon, în cadrul celei de a doua runde, Ministerul Dezvoltării a aprobat, miercuri, un proiect în valoare de 453.647 lei, în vederea montării unor sisteme de supraveghere în timp real a domeniului public.

28 de proiecte câștigate pe componenta 5 – Valul renovării

În ceea ce privește Componenta 5 – Valul renovării, în județul Covasna au fost aprobate până în prezent 28 de proiecte în valoare totală de aproape 48,7 milioane de lei, pentru investiții în localitățile Dobârlău, Chichiș, Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Baraolt și Reci, iar pe listă se află și Consiliul Județean Covasna, care a câștigat 23.475.820 lei pentru proiectul de reabilitare energetică a unor clădiri aparținând Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe.

Comunei Dobârlău i-a fost aprobată o finanțare în valoare de 625.635 lei pentru creșterea eficienței energetice a unui bloc de locuințe, iar autoritățile locale din Chichiș au câștigat două proiecte care însumează 4.044.723 lei pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale din Băcel, respectiv pentru termoizolarea unui bloc de locuințe situat în comuna Chichiș.

Tot pentru proiecte care vizează eficientizarea energetică a unor blocuri, stațiunea Covasna a câștigat 6.268.073 lei, autoritățile locale din Întorsura Buzăului vor beneficia de o finanțare în valoare de 4.443.537 lei, orașul Baraolt va primi 3.145.471 lei iar comuna Reci 1.336.564 lei, în vreme ce pentru proiectul care vizează creșterea eficienţei energetice a clădirii grădiniței cu program prelungit „Manocska” din municipiul Târgu Secuiesc, a fost aprobată o finanțare în valoare de 5.359.655 lei.

Până în prezent, pentru proiectele depuse în cadrul PNRR, Ministerul Dezvoltării a aprobat  investiții în valoare totală de peste 359.5 milioane de lei pentru județul Covasna.

Lista proiectelor finanțate este disponibilă pe site-ul Ministerului Dezvoltării, la secțiunea Dezvoltare teritorială, subsecțiunea PNRR (AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio