Ştiri locale

Peste 7.800 de elevi covăsneni așteaptă tichetele sociale pentru elevii defavorizați, care întârzie pentru că Ministerul Educației „a subestimat numărul beneficiarilor”

Ajutorul financiar în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine, acordat elevilor și preșcolarilor care provin din medii defavorizate, întârzie, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu poate da un termen exact până la care banii vor fi virați pe cardurile sociale. Mai mult, la nivel național o mare parte dintre carduri încă nu au fost emise și distribuite în unitățile de învățământ, iar în aceeași situație se află și elevii covăsneni.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a transmis, marți, o adresă către unitățile de învățământ din județ, prin care transmite că Ministerul Educației a subestimat numărul beneficiarilor eligibili în anul școlar 2022/2023, iar bugetul aprobat este insuficient, astfel că banii vor fi virați după aprobarea suplimentarii bugetului, însă fără a fi precizat un termen.

„Având în vedere numărul mare de preșcolari şi elevi cărora nu le-au fost creditate tichetele sociale (nu au fost încărcate cardurile), am primit următoarea informare de la MIPE, cu rugămintea de a gestiona mai operativ solicitările părinților: Ministerul Educației a subestimat numărul beneficiarilor eligibili pentru tichete sociale sprijin educațional în anul școlar 2022/2023, iar bugetul aprobat este insuficient. Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene face demersuri pentru suplimentarea bugetului. Preșcolarii și elevii cărora nu le-au fost creditate tichetele vor beneficia de sumele cuvenite imediat după aprobarea suplimentarii bugetului.”, se arată în adresa IȘJ Covasna.

Inspectorul școlar adjunct, prof. Luminița Bobeș, a precizat că la nivelul județului Covasna au fost depuse peste 7.800 de cereri pentru anul școlar 2022-2023, aproape jumătate fiind pentru elevi care aveau deja emis cardul din anul școlar precedent. În luna decembrie a anului trecut, IȘJ Covasna a distribuit în școlile covăsnene aproape 3.500 de carduri, însă acestea sunt în continuare goale.

„În total, la începutul lunii octombrie 2022 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a preluat din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului (SIIIR) aproximativ 7.850 de cereri pentru anul școlar 2022 – 2023, dintre care aproximativ 4.000 aveau emis card din anul școlar anterior. În luna decembrie 2022 au fost transmise spre distribuire 3.450 de carduri. Diferența  dintre numărul de carduri emise și cel al cererilor depuse este dată de faptul că venitul era neeligibil, nu a fost completat corect numele părintelui, sau nu au fost emise de firma responsabilă. Aceste carduri nu au fost creditate, nu au fost încărcați banii, pentru că la nivel național sunt probleme. Au depășit, deci s-a estimat pe baza cererilor depuse în anul școlar 2021-2022, de exemplu, la nivelul județului nostru au fost în jur de 3.800, iar în momentul în care s-a promovat acest sprijin educațional de 500 de lei, bineînțeles că cererile s-au dublat. În anul precedent, aceste cereri au fost cumulate cu cererile pentru rechizite, și efectiv s-au dublat solicitările, nu doar în județul nostru, ci la nivel de țară”, a explicat inspectorul școlar adjunct.

Deși anunțase inițial că banii vor intra pe card cel târziu în luna februarie, în condițiile în care sumele ar trebui să poată fi folosite pentru rechizite și haine la începutul anului școlar, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, declara săptămâna trecută, într-un interviu pentru edupedu.ro, că efectuarea plăților se va putea face abia în martie-aprilie, precizând că „durează un pic până când vom putea să virăm banii”.

„Eu încerc și ne străduim ca să le putem asigura (tichetele educaționale – n.red) undeva în martie-aprilie. Oricum, mecanismul acesta nu poate să funcționeze așa, să ajungem să dăm banii în timpul anului școlar pentru voucherele educaționale, trebuie să le dăm înainte de începutul anului școlar. Acum, în februarie-martie, o să publicăm noul mecanism și să încercăm să fim mult mai proactivi ”, a declarat ministrul pentru edupedu.ro.

Ajutorul de 500 de lei pentru rechizite se acordă preșcolarilor care provin din familii unde venitul lunar / membru este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei); respectiv elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei). Ajutorul de 500 se acordă la cererea unuia dintre părinți, pe baza adeverinței de venit aferentă lunii iulie 2022.

„Aceste tichete sociale nu sunt condiționate de prezență, ci doar de venit, se acordă în sprijin educațional la început de an școlar. Sunt două categorii de tichete sociale, două baze legale diferite: este acel sprijin de 500 de lei care se acordă anual, pentru care a fost mai multă promovare și o solicitare mai mare, și există acel sprijin pentru grădinițe, care are o valoare mai mică. O bună parte dintre carduri au fost deja distribuite în școli, însă din câte știm nu au fost încă alimentate. Noi ne-am ocupat doar de verificarea condițiilor de eligibilitate a dosarelor, de solicitările de emitere a tichetelor și de distribuirea în școli, dar încărcarea acestor sume de 500 de lei revine Ministerului. Sistemul este centralizat, la fiecare CNP se anexează cardul respectiv și se face încărcare automată pe card”, a mai explicat inspectorul școlar adjunct, Luminița Bobeș.

Întârzierile sunt cauzate de faptul că numărul de carduri de care este nevoie este mai mare cu 50.000 față de estimările Ministerului, motiv pentru care trebuie inițiată procedura de achiziție publică.

Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, numărul beneficiarilor tichetelor sociale pentru anul școlar 2022-2023 este de 405.000, iar pentru 160.000 dintre aceștia au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie 2022. De asemenea, 190.000 dintre beneficiari au primit sumele în decembrie 2022, iar restul de 55.000 ar fi trebuit să le primească cel târziu în această lună.

Și anul trecut, numărul mare de beneficiari a dus la întârzieri în virarea banilor, fiind necesară o aprobare de la Comisia Europeană.

Dacă în anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii defavorizați a fost de 122 milioane de lei (pentru 245.000 de beneficiari), în noul an școlar 2022-2023 a fost suplimentat la peste 150 de milioane de lei. Sprijinul se acordă prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio