Ştiri

Peste 7.200 de morți după cutremurele din Turcia și Siria. 380.000 de oameni se refugiază în adăposturi

Peste 7.200 de oameni au murit iar în jur de 27.400 sunt răniți, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. De asemenea, mai mult de 8.000 de persoane au fost trase până acum dintre dărâmături în Turcia iar aproape 380.000 de oameni s-au refugiat în adăposturi.

Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, scrie The Guardian. Încă un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit marți estul Turciei. Președintele Recep Tayyip Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni în zonele afectate de cutremure.

Numărul oamenilor care au murit în Turcia și Siria a crescut la 7.266. Ministerul turc al sănătății a confirmat că 5.434 de oameni au murit în acest stat, transmite The Guardian.

Mai mult de 8.000 de persoane au fost trase până acum dintre dărâmături în Turcia, a spus vicepreședintele turc, Fuat Oktay. Aproape 380.000 de oameni s-au refugiat în adăposturi guvernamentale sau hoteluri, iar alții se înghesuie în malluri, stadioane, moschee și centre comunitare. Associated Press, citată de The Guardian, relatează că mulți oameni au postat pe rețele sociale rugăminți pentru ajutorarea celor dragi despre care se crede că sunt prinși sub moloz. Agenția națională de presă Anadolu i-a citat pe oficiali din ministerul de interne spunând că toate cererile sunt „meticulos colectate” iar informația este direcționată echipelor de căutări.

UE mobilizează peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă

După activarea mecanismului de protecţie civilă al UE la cererea Turciei, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania), împreună cu Albania şi Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE şi cu autorităţile turce, informează marţi Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

25 de echipe de căutare şi salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenţi de intervenţie de pe teren; 11 dintre aceste echipe au ajuns deja. În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE pentru a le oferi asistenţă medicală de urgenţă persoanelor afectate. În total, ţările europene au oferit 1.185 de salvatori şi 79 de câini de căutare. Aceste numere ar putea continua să crească.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți stare de urgență în zonele afectate de cele două cutremure devastatoare de luni, potrivit Reuters. Starea de urgenţă va fi în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii.

Erdogan a declarat marți drept zonă de dezastru cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgență în regiune timp de trei luni. „Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului, precizând că această măsură este valabilă timp de trei luni.

Într-un discurs, președintele turc a spus că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, la vest, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremur. Potrivit acestuia, numărul morților în Turcia a crescut la 3.549.

Publicitate
banner we radio