Ştiri locale

Peste 630 de copii din județul Covasna au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Jumătate sunt din Sfântu Gheorghe

Peste 630 de copii din județul Covasna au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceștia, peste 50 figurează cu ambii părinți plecați peste hotare, arată datele Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, potrivit cărora jumătate din numărul total al cazurilor provin din municipiul Sfântu Gheorghe.   

Dintre copiii rămași singuri acasă, 43 se află în grija unor rude până la gradul IV, doi se află cu măsură de protecție specială în grija unor rude până la gradul IV, iar 7 au fost plasați la asistenți maternali profesioniști, au transmis reprezentanții DGASPC Covasna, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

„În semestrul IV al anului 2023, 632 de copii au figurat în evidențele DGASPC Covasna având cel puțin unul dintre părinți plecați la muncă în străinătate, iar dintre aceștia, 52 figurează cu ambii părinți plecați în străinătate (…) Cei mai mulți copii cu părinți plecați la muncă în străinătate sunt la Sfântu Gheorghe – 318, urmat de Târgu Secuiesc – 53, Baraolt – 43, Sânzieni – 32, Covasna – 26, Întorsura Buzăului – 22, Zagon – 17, Zăbala – 15, Valea Mare – 14 și Brețcu -11 (…) Menționăm că aceste date sunt centralizate pe baza raportării trimestriale făcute de către Direcțiile și Serviciile Publice de Asistență Socială de la nivelul UAT-urilor”, au transmis reprezentanții DGASPC Covasna.

Există și 18 localități din județ în care la finalul anului trecut niciun copil nu era înregistrat cu unul sau ambii părinţi plecaţi în afara țării, respectiv: Bățani, Belin, Bixad, Boroşneu Mare, Băduț, Catalina, Chichiş, Dalnic, Estelnic, Ghelința, Ghidfalău, Malnaş, Mereni, Moacşa, Poian, Reci, Vâlcele şi Valea Crişului.

Datele DGASPC Covasna pentru perioada 2018-2023 arată că în anul 2022 s-a înregistrat cel mai mare număr al copiilor cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, respectiv 757, din care 82 aveau ambii părinți plecați, iar 43 făceau parte din familii monoparentale, unicul părinte fiind plecat la muncă în străinătate.

La finalul anului 2018, figurau în evidențele instituției 648 de copii în astfel de situații, din care 104 având ambii părinți plecați, 487 având un singur părinte, iar 57 cu părinte unic susținător al familiei monoparentale plecat la muncă.

În 2019, din totalul celor 575 de copii aflați în evidența DGASPC Covasna, 84 aveau ambii părinți plecați, 419 aveau un singur părinte la muncă în străinătate, iar 72 figurau cu părinte unic susținător al familiei monoparentale plecat la muncă în afară.

În 2020, numărul copiilor rămași acasă a scăzut la 443 – cel mai mic din intervalul analizat. Dintre aceștia, 52 aveau ambii părinți plecați, 343 aveau un singur părinte, iar 48 făceau parte din familii monoparentale, unicul părinte fiind plecat la muncă în străinătate.

În anul următor, numărul copiilor rămași acasă a crescut la 610, din care 73 aveau ambii părinți plecați, 466 doar un părinte, iar 71 făceau parte din familii monoparentale, unicul părinte fiind plecat la muncă în străinătate.

La finalul anului trecut, din cei 632 de copii înregistrați în evidențele DGASPC Covasna, 541 aveau un singur părinte plecat, iar 39 proveneau din familii monoparentale, unicul părinte fiind plecat la muncă în străinătate.

Banii şi nevoile împing multe familii să urmeze calea străinătății, în speranța că le vor putea oferi copiilor un trai mai bun. Însă bunurile materiale nu pot compensa lipsa afecţiunii părinteşti, iar mulți copii se confruntă cu stări emoţionale negative, devin izolaţi și dezvoltă sentimente de insecuritate și chiar depresie spun psihologii.  

În multe cazuri, randamentul şcolar scade din cauza absenței suportului şi încurajării din partea părinţilor, unii copii ajung să aibă note mici, devin ţinta răutăţilor colegilor care le cunosc situația, și nu de puține ori se ajunge chiar la abandon școlar.    

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio