Ştiri locale

Peste 600 de atacuri ale urșilor în ultimii doi ani în județul Covasna. Prefectul Ráduly István: „Zilnic primesc două-trei adrese de la Jandarmerie despre urși”

Peste 600 de atacuri ale urșilor au fost raportate în ultimii doi ani în județul Covasna, majoritatea fiind soldate cu uciderea animalelor domestice și distrugerea culturilor agricole, a declarat prefectul județului, Ráduly István, într-o conferință susținută marți, la sediul Prefecturii.

Acesta a precizat că Jandarmeria transmite zilnic cel puțin două înștiințări privind prezența animalelor sălbatice în localitățile covăsnene, cea mai recentă sesizare fiind înregistrată marți, în jurul orei 11, semnalând prezența unei ursoaice cu doi pui în apropierea Bisericii Unitariene din Aita Mare.

Publicitate

„Nu este o noutate că primesc zilnic, de două-trei ori, adrese de la Jandarmerie, iar astăzi, la ora 11:33, în localitatea Aita Mare, în apropierea Bisericii Unitariene a fost observată o ursoaică cu doi pui. La fața locului a fost direcționat un echipaj de jandarmi. În fiecare zi primesc înștiințări despre urși la Barcani, la Cernat, peste tot. Avem probleme reale cu prezența urșilor în localitățile județului Covasna. A avut o importanță majoră prezența Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European, aici în județul nostru. Le-am atras atenția celor prezenți că numai anul trecut am avut 610 atacuri de urs, din care 435 au vizat uciderea unor animale domestice, iar în 175 de cazuri a fost vorba despre pagube aduse culturilor agricole.”, a spus Ráduly István.

„E inacceptabil ca viața unui om să valoreze mai puțin decât cea a unui animal sălbatic”

Prefectul a amintit și de cazul unui bărbat în vârstă de 60 de ani din satul Crasna, aparținător comunei Sita Buzăului, care a fost atacat de un urs vineri, în jurul prânzului. Victima a fost  plimbată între spitale, fiind transportată întâi la Întorsura Buzăului, ulterior la Brașov, ca într-un final să fie transportată în Capitală, unde a primit îngrijiri medicale pentru plăgile de la nivelul capului, pieptului și membrelor.

„Pacientul nu a fost primit nici măcar la Brașov, a fost transferat la un spital din București. Cum e posibil ca în secolul 21 viața unui om să valoreze mai puțin decât cea a unui animal sălbatic? E inacceptabil! Nu suntem și nu vom fi grădina zoologică a Europei”, a spus Ráduly István.

Prefectul a reiterat faptul că în județul Covasna sunt în total 180.000 de hectare de pădure, iar habitatul unui urs este de cel puțin 300 de hectare, astfel că, în mod normal, ar exista spațiu suficient pentru cel mult 600 de urși. Cu toate acestea, potrivit estimărilor, în pădurile din regiune există cel puțin 1.600 de urși, fiind necesare soluții urgente pentru gestionarea situației.

„Dacă luăm în vedere prezența celor verzi care susțin că prezența urșilor se datorează micșorării suprafeței forestiere, pot să spun că nu este reală această afirmație, cel puțin la noi, în județul Covasna. Dacă ne uităm pe datele statistice constatăm că în anul 1990, județul Covasna deținea aproximativ 170.000 de hectare de teren forestier, iar acum avem 180.000 de hectare. Dacă raportăm această suprafață la numărul urșilor, după niște experți care susțin că un urs are nevoie de cam 300 de hectare, atunci reiese că ar fi ideal să avem 600 de urși în județul Covasna, în schimb, avem peste 1.600. Concluzia este că trebuie să găsim soluția pentru acele 1.000 de exemplare care sunt în plus”, a mai declarat prefectul.

În urmă cu două săptămâni, o delegație a Comisiei pentru Petiții din cadrul Parlamentului European s-a aflat în vizită de lucru în județul Covasna, ocazie cu care la sediul Consiliului Județean Covasna a avut loc o ședință pe tema problemei urșilor, la care au luat parte, pe lângă europarlamentari şi reprezentanții autorităților locale și județene, și ministrul Mediului, Tánczos Barna, dar şi victime ale atacurilor unor urşi.

Membrii Comisiei au analizat petiția prin care președinții Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov au atras atenția factorilor decizionali de la Bruxelles asupra problemelor cauzate de populația de urs brun din România.

Prefectul Ráduly István a declarat, marți, în cadrul conferinței de presă, că vizita de documentare ar putea aduce progrese în problema urșilor, însă a afirmat că întâlnirea cu membrii Comisiei ar fi trebuit să se deruleze „undeva, la marginea unui sat, unde prezența urșilor este aproape zilnică”, și nu într-o sală de conferințe, pentru ca delegația „să simtă pericolul la care sunt expuși în fiecare zi cetățenii noștri”.

În opinia sa, soluția ar fi gestionarea științifică a vânatului și reglementarea populației de urs.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio