Ştiri locale

Peste 60 de incendii în gospodăriile covăsnene în acest an. O persoană a murit! Recomandările ISU Covasna pentru a trece cu bine peste sezonul rece

De la începutul acestui an, pompierii covăsneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 66 de incendii izbucnite în gospodării sau locuințe din județ, în scădere cu 10% față de perioada similară a anului trecut.

În scădere este și numărul incendiilor soldate cu pierderi de vieți omenești. Astfel, dacă anul trecut 5 covăsneni au pierit în flăcările care le-au cuprins locuinţele, în acest an a fost înregistrat un singur caz, în luna februarie a acestui an, când un bărbat de aproximativ 75 de ani din Sfântu Gheorghe a fost găsit printre resturile casei sale cuprinsă de flăcări.

Într-un interviu la We Radio, purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Lt. Marius Tolvaj, a explicat că cele mai multe incendii din gospodării se produc în sezonul rece, majoritatea fie din cauza jarului căzut din sistemele de încălzire, fie din cauza coşurilor de fum necurăţate corespunzător.

„Statistica din ultimii ani ne arată că în lunile mai friguroase se înregistează cele mai multe incendii la gospodăriile populației. Pot să vă spun că de la începutul acestui an am fost solicitaţi la 66 de incendii, cu o scădere de 10% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Din nefericire, pe lângă persoane rănite, avem parte şi de momente tragice în misiunile noastre. Dacă anul trecut am avut 5 persoane decedate la intervenţiile la incendii, anul acesta avem un singur caz: în luna februarie am fost solicitaţi la un incendiu produs în municipiul Sfântu Gheorghe, unde focul a distrus acoperişul şi bunurile dintr-o clădire cu funcţiuni mixte, pe circa 150 mp, iar colegii mei au găsit printre dărâmături o persoană decedată, în vârstă de aproximativ 75 de ani. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din cauza jarului căzut dintr-un sistem de încălzire pe materiale combustibile”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

Acesta a explicat că verificarea, curăţarea şi repararea coșurilor de fum, dacă este cazul, trebuie realizată cel puţin o dată pe an, de către persoane specializate.

,,Un coş de fum necurățat poate provoca intoxicații cu monoxid de carbon sau chiar incendii devastatoare. Din fericire, am avut şi intervenţii fără pagube, de exemplu a ars doar funinginea din interiorul coşului de fum. Diferenţa aici a fost că incendiul a fost observat destul de rapid de proprietari, sau chiar vecini ori trecători, şi ne-au anunţat (…) Frecvența cu care trebuie curățat coşul de fum depinde de o serie de factori: tipul de combustibil folosit, tipul de aparat, perioada de utilizare, conținutul de umiditate al combustibilului lemnos, sau tipul coșului de fum. Coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie izolate față de elementele combustibile ale pereților, planșeelor și acoperișurilor. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei care pot fi surse de aprindere. De asemenea, în poduri şi mansarde este interzisă amenajarea de afumători”, a explicat Lt. Marius Tolvaj.

Sistemele de încălzire improvizate, bombe cu ceas!

Potrivit ISU Covasna, în România anual sute de persoane își pierd viața și mii de locuințe sunt mistuite de flăcări din cauza improvizațiilor făcute la instalațiile electrice sau de gaz, respectiv din cauza coşurilor de fum necurăţate.

Pentru a avertiza populația cu privire la riscurile majore care apar atunci când coșurile de fum sunt neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, respectiv când sunt utilizate aparate electrice defecte, improvizate, sau mijloace de încălzire pe bază de gaz, necorespunzătoare, la nivel național sunt în derulare campaniile de informare și educație preventivă: R.I.S.C.: ,,Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale”, „Siguranța NU e un joc de noroc!, și ,,Mai bine previi decât să nu fii”, derulate de IGSU, E.ON România şi Delgaz Grid.

„Și la nivelul județului nostru cele mai frecvente cauze probabile ale incendiilor, pe care colegii mei le-au stabilit în urma cercetărilor de la finalul intervențiilor, s-au datorat exploatării deficitare a sistemelor de încălzire, cum ar fi alimentarea defectuoasă cu combustibil, atât în mediul rural cât și în casele de locuit, supraîncălzirea sau amplasarea necorespunzătoare a coșului de fum față de materialele combustibile, dar și defecțiunilor apărute la sistemele de încălzire, respectiv exploatării îndelungate, care duc de multe ori la un scurtcircuit electric. Sisteme de încălzire neconforme sau improvizate sunt întâlnite deseori în mediul rural sau la persoane vârstnice. Fie că vorbim de sobe cu sau fără acumulare de căldură, mijloace de încălzire electrice sau instalații de încălzire centrală, toate necesită o atenție deosebită din partea utilizatorilor, dar și verificare periodică, iar daca apar defecțiuni de funcționare este obligatoriu ca reparațiile să fie efectuate de către persoane sau firme autorizate”, a explicat Marius Tolvaj.

Pentru a preveni eventualele tragedii, ISU Covasna le recomandă locuitorilor să utilizeze doar materialele combustibile pentru care au fost destinate sobele sau centralele, și să evite supraîncărcarea lor. De asemenea, sunt interzise folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului și aprinderea focului în sobe prin turnare sau stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.

„Sobele se vor utiliza numai cu ușița de alimentare închisă, iar în fața ușițelor de alimentare a sobelor, pardoseala inflamabilă trebuie să fie protejată cu o tablă metalică de cel puțin 0,70 x 0,50 m. Pe sobă sau în apropierea ei nu trebuie așezate materiale combustibile, iar copiii nu trebuie lăsați niciodată nesupravegheați când focul este aprins în sobă. Cenușa și jarul provenite de la sobe trebuie depozitate într-un loc special amenajat, acoperit cu pământ și, eventual, stropit cu apă”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

Recomandări în cazul instalațiilor electrice

În ceea ce privește instalațiile electrice, ISU Covasna atrage atenția că acestea nu trebuie utilizate în cazul în care au defecțiuni, nu trebuie montate pe materiale combustibile, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant, respectiv nu trebuie făcute să aibă improvizații.

„Reparațiile la instalațiile electrice trebuie executate doar de personal autorizat. De asemenea, circuitele electrice nu trebuie să fie suprasolicitate prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a circuitelor. Mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune trebuie supravegheate permanent, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecție (termostat), deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți și vor fi deconectate în cazul în care apar defecțiuni. Este interzisă introducerea conductoarelor electrice direct în prize, fără ștecher, și folosirea în tablourile electrice a siguranțelor improvizate, având fuzibilul înlocuit cu liță sau sârmă”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

Incendiile provocate de mâncarea uitată pe foc, în creștere față de anul trecut

Și neatenția duce la producerea de incendii. De la începutul acestui an, pompierii covăsneni au intervenit pentru stingerea a 4 incendii izbucnite din cauza aparatelor de gătit lăsate nesupravegheate, cifra fiind în creștere față de anul trecut când a fost înregistrat un singur astfel de caz.

„Am avut și aici situații când am fost alertați de vecini care au simțit mirosul de fum pe casa scării sau în propriile locuințe, în băi, dar am avut și situații când până la sosirea colegilor mei la fața locului incendiul era lichidat. Apreciem faptul că suntem anunțați să venim și să verificăm indiferent de situație”, a mai spus reprezentantul ISU Covasna.

Acesta subliniază că detectoarele de fum autonome și stingătoarele de incendii pot fi de real ajutor în astfel de situații.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio