Peste 60 de copile au devenit mame anul trecut în județul Covasna
Numărul minorelor care au adus pe lume copii pe parcursul anului 2023 a scăzut cu o treime față de anul anterior, potrivit datelor Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului (DASPC) Covasna. Dacă în 2022 în evidența instituției se aflau 96 de nașteri din mame minore, anul trecut au fost înregistrate 65 de astfel de cazuri, majoritatea din mediul rural. Cea mai tânără minoră forțată să se maturizeze înainte de vreme avea doar 14 ani când a devenit mamă. Alte 28 de minore care urmau să aducă pe lume copii se aflau în evidența instituției la finalul anului trecut.
„În anul 2023 (în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie) au fost înregistrate în evidența DGASPC Covasna 65 cazuri de mame minore, cea mai tânără minoră care a născut are 14 ani. În evidența instituției se aflau 28 cazuri de gravide minore, cea mai tânără gravidă având 13 ani. Dintre aceste cazuri, 70 de minore provin din mediul rural (51 de mame minore și 19 gravide minore), iar 23 de minore provin din mediul urban (14 mame minore, 9 gravide minore). Comparativ cu perioada similară a anului anterior am avut cu o treime mai puține cazuri de mame minore (în perioada ianuarie-noiembrie 2022 am avut în evidență 96 cazuri de mame minore, iar în anul 2023 am avut în evidență 65 cazuri de mame minore)”, ne-a transmis Szász Katalin-Melinda, directoarea DGASPC Covasna.
12 copii abandonați la naștere
De cele mai multe ori, o sarcină purtată în adolescență distruge atât viața tinerei mămici, cât și pe cea a fătului, mulți dintre copiii născuți de minore fiind abandonați în spital la naștere. Până la finalul lunii noiembrie, 12 astfel de cazuri s-au înregistrat în județul Covasna și doar în două cazuri specialiștii au reușit reintegrarea bebelușilor în familiile biologice. La ora actuală, în sistemul județean de protecție se află peste 920 de copii.
„În evidența DGASPC Covasna sunt 924 copii și tineri care beneficiază de măsura protecției speciale și/sau de diferite servicii de zi. Din acest total, 653 de copii/tineri au măsură de protecție specială (219 copii/tineri în plasament în servicii rezidențiale, 158 de copii/tineri în plasament la asistent maternal profesionist, 276 copii în plasament familial). Alți 53 de copii beneficiază de serviciile unui centru de zi, iar 218 copii/tineri beneficiază de serviciile unui centru de reabilitare/recuperare. De asemenea, la acest total se adaugă cazurile de neglijare și abuz instrumentate de specialiști”, ne-a mai transmis directoarea DGASPC Covasna.
Potrivit acesteia, pe parcursul anului trecut doi minori au fost adoptați de familii din județul Covasna, iar alți 10 copii au fost adoptați de familii din alte județe.
(Ioana Ardeleanu)