Ştiri locale

Peste 50 de cazuri de rujeolă în județul Covasna de la începutul anului. DSP Covasna: „Majoritatea provin din Araci și Hetea unde vaccinarea este extrem de scăzută”

Un număr de 54 de cazuri de rujeolă au fost raportate în județul Covasna de la începutul acestui an, 49 dintre acestea fiind confirmate, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Majoritatea cazurilor provin din localitățile Araci și Hetea, unde acoperirea vaccinală este extrem de scăzută. Conform reprezentanților Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, pentru alte 5 cazuri sunt așteptate rezultatele de laborator.    

„În  total, de la începutul acestui an, avem 54 de cazuri de rujeolă, din care 49 sunt confirmate pe link epidemiologic, iar alte 5 cazuri sunt sub investigare cu laboratorul. 50% dintre cazuri provin din zonele Araci și Hetea. Majoritatea sunt copii, (…) dar a fost și un adult confirmat în data de 8 decembrie (…) Foarte mulți sunt nevaccinați, dar marea majoritatea a celor care erau vaccinați au fost și infirmați, deci nu s-a confirmat boala. Cam 10-15 cazuri sosesc zilnic, dar problema este în comunitățile unde acoperirea vaccinală este scăzută, unde din septembrie am început să organizăm campanii de vaccinare, dar cu cei de la Hetea nici nu putem sta de vorbă, foarte reticenți sunt”, ne-a spus reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella.

3 decese la nivel naţional de la începutul epidemiei

Amintim că la începutul lunii decembrie Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care în 29 de județe s-au înregistrat peste 2.000 de cazuri.

Potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 7 ianuarie 2024 au fost confirmate 2.942 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi trei decese, dintre care doi copii în vârstă de şapte luni, din judeţul Braşov, neeligibili la vaccinarea cu ROR, dar şi un adult în vârstă de 35 de ani din Bucureşti, nevaccinat antirujeolic, diagnosticat cu mielom multiplu.

Cele aproape 3.000 de cazuri confirmate au fost raportate în 35 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat judeţele Mureş – 770 și Braşov – 657 iar în Capitală au fost confirmate 419 cazuri.

În județul Covasna, cele mai multe cazuri din ultimii ani au fost înregistrate în 2017 (80 de cazuri).

Denumită popular și pojar, rujeola este o infecție virală acută foarte contagioasă, care apare ca o erupție cutanată și are, inițial, simptome asemănătoare răcelii. Virusul se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse, contact cu saliva sau secrețiile unei persoane infectate, și poate rezista pe suprafețe exterioare și interioare până la câteva ore, astfel că infectarea se poate produce chiar și în lipsa contactului direct cu persoana bolnavă.

Simptomele încep după o perioadă de incubație de 10-12 zile și se caracterizează prin febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită. Erupția rujeolică se dezvoltă la 2-4 zile de la debutul febrei și se răspândește de la cap spre corp în următoarele 3-4 zile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio