Ştiri locale

Peste 50 de cazuri de gripă diagnosticate în județul Covasna în ultima săptămână

Numărul virozelor respiratorii diagnosticate în săptămâna 12-18 februarie înregistrează o scădere ușoară în județul Covasna, fiind înregistrate 3.298 de infecții respiratorii (față de 3.804 în săptămâna precedentă) și 690 de pneumonii (față de 821 în săptămâna anterioară), potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Aceeași sursă a transmis că în perioada menționată au fost diagnosticate clinic (în cabinetul medicilor de familie) 51 de cazuri de gripă (față de 49 în săptămâna anterioară) neverificate, însă, prin laborator.

„În săptămâna precedentă au fost 3.298 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 690 de pneumonii și au fost diagnosticate 51 de cazuri de gripă necontrolate prin laborator, au fost puse clinic, de medicii de familie. Comparativ cu săptămâna anterioară suntem cam în aceeași situație – au fost 3.804 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 821 de pneumonii și 49 de cazuri de gripă confirmate clinic. Sunt cifre raportate la zi de 98% dintre medici”, ne-a transmis reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella.

În ceea ce privește vaccinarea, aceasta a explicat că se observă o scădere a interesului populației, cel mai probabil din cauza faptului că din acest sezon gripal pacienții trebuie să ceară de la medicul de familie o rețetă și să își procure singuri serul din farmacie, după care să revină în cabinetul medicului de familie pentru imunizare.

„În ceea ce privește vaccinul compensat, de la începutul anului au fost vaccinate antigripal 167 de persoane. Nu e o cifră mare, tocmai lucrăm la raportul anual și am observat că în ultimul trimestru din 2022 au fost în jur de 4.400-4.500 de persoane vaccinate antigripal, iar acum sunt în jur de 3.000. Se vede că trebuie să umble oamenii pentru vaccin și nu mai e la fel de comod ca până acum. Sunt unii care vor și așa, merg și se vaccinează, dar alții zic că dacă trebuie să mai umble după vaccin atunci mai bine o lasă baltă, și se vede acest lucru în cifre”, ne-a mai spus Igyártó Gabriella.

O altă problemă este că unele persoane cumpără serul antigripal din farmacii și și-l administrează la domiciliu, fără a mai anunța medicul de familie. Astfel, apar discrepanțe între raportările cabinetelor de medicina familiei în ceea ce privește vaccinarea, și raportările farmaciilor în ceea ce privește numărul de doze cumpărate.  

„Nu știm câți sunt cei care au luat de la farmacie  vaccinul și l-au făcut acasă fără să declare la medic. Problema este că așa se pierd dozele, la un moment dat farmacia spune că a fost cumpărată o anumită cantitate, dar nu o să fie în concordanță cu cele înscrise la medic”, ne-a mai explicat reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Aceasta le recomandă persoanelor care aleg să se vaccineze la domiciliu să anunțe ulterior medicul de familie pentru a fi înregistrați în sistem.  

La nivel național, conform ultimelor date ale Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 5 – 11 februarie se înregistrau 7.398 cazuri de gripă clinică, față de 2.773 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent. De la începutul sezonului au fost raportate, în total, 1.725 cazuri de gripă confirmate de laborator și 79 de decese.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio