Ştiri

Peste 34.000 de morți în Turcia și Siria, după cutremure. Oficial ONU: Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul deceselor

Bilanțul deceselor cauzate de cutremurele de lunea trecută continuă să crească și a trecut de 34.000 în Turcia și Siria. Numărul s-ar putea dubla, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru acțiuni umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths. În Turcia, salvatorii încă mai încearcă să găsească supraviețuitori sub clădirile prăbușite. În schimb, în Siria, grupul de salvatori al Căştilor Albe a anunţat că încheie operațiunile de căutare a supravieţuitorilor după ce de joi nu a mai fost găsită nicio persoană în viață. În Turcia, zeci de persoane au fost arestate pentru că au jefuit victime ale cutremurului, au furat din clădiri prăbușite sau au atacat camioane cu alimente, în timp ce mai mulți oameni de afaceri au fost reținuți în ancheta privind modul în care au fost construite imobilele prăbușite.

Numărul morților în Turcia și Siria a ajuns duminică seara la cel puțin 34.179, relatează CNN. Numărul morților în Turcia a ajuns la 29.605, a declarat Centrul turc de coordonare a situațiilor de urgență SAKOM. În același timp, în Siria numărul de morți confirmați se ridică la 4.574, potrivit autorităților locale.

Publicitate

Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a postat pe Twitter imagini cu bebelușul de două luni salvat de sub dărâmături, la 108 ore de la cutremure.

În Siria, cutremurul a lovit cel mai puternic nord-vestul controlat de rebeli, lăsând din nou fără adăpost multe persoane care fuseseră deja strămutate de mai multe ori de un război civil vechi de un deceniu. Regiunea a primit puțin ajutor în comparație cu zonele deținute de guvern, relatează Reuters.  „Până acum am dezamăgit oamenii din nord-vestul Siriei”, de la granița dintre Turcia și Siria, unde doar un singur punct de trecere a graniței este deschis pentru aprovizionarea cu ajutorul ONU, a scris pe Twitter șeful Națiunilor Unite, Martin Griffiths. „Se simt pe bună dreptate abandonați”, a mai spus oficialul, adăugând că încearcă să rezolve problema rapid.

Papa Francisc face un apel la „sprijin concret” pentru Turcia și Siria, devastate de cutremure

Papa Francisc a lansat duminică un apel către cei care pot oferi „sprijin concret” comunităţilor lovite de puternicele seisme care au dus la moartea a peste 28.000 de persoane în Turcia şi Siria, relatează AFP. „Să continuăm să fim solidari prin rugăciune şi sprijin concret cu oamenii loviţi de seism în Turcia şi Siria”, a mai spus suveranul pontif la finalul tradiţionalei sale rugăciuni duminicale Angelus, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, scrie Agerpres.

 

Publicitate
banner we radio