Ştiri locale

Peste 30 de școli covăsnene din mediul rural vor avea din toamnă mobilier, materiale didactice și echipamente digitale noi

Un număr de 36 de școli covăsnene din mediul rural vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale noi printr-un proiect în valoare totală de 36 de milioane de lei, finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István Barna, a precizat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul se află etapa de achiziție publică și, cel mai probabil, noile echipamente vor ajunge în școli în cursul anului școlar 2024-2025.  

Proiectul prevede, printre altele, dotarea sălilor cu mobilier nou și materiale didactice,  amenajarea unor laboratoare multidisciplinare și a unor laboratoare de informatică, fiecare unitate de învățământ urmând să beneficieze de echipamente în valoare de aproximativ un milion de lei.

„Sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier, echipamente necesare pentru laboratoare IT – fiecare unitate va primi un laborator nou, echipamente pentru videoconferințe, încercăm să implementăm tot ce am învățat în perioada Covid.  Vor mai fi laboratoare multidisciplinare, adică biologie, chimie, fizică, și vom dota și câteva săli de sport în cazul celor care au solicitat acest lucru. Suntem în procedura de achiziție publică, aici lucrurile vor dura un pic mai mult, dar noi plănuim ca în anul școlar 2024-2025 fiecare școală să primească ce a cerut și pentru ce am obținut finanțare. Cu excepția Școlii Speciale din Sfântu Gheorghe, sunt școli doar din mediul rural”, a explicat Jakab István Barna.

La rândul său, vicepreședintele CJ Covasna, Henning László, a precizat că o parte dintre unitățile administrativ teritoriale din județ, în special orașele, au optat pentru depunerea separată a cererilor de finanțare pentru dotarea unităților de învățământ, astfel că, per total, județul Covasna „este acoperit”.

„Orașele și-au făcut proiecte separate pe PNRR pentru dotare, dar sunt și câteva UAT-uri, comune, care au făcut separat de Consiliul Județean. Au putut să aleagă dacă merg cu noi și rezolvăm noi pentru ei, sau fac ei separat. Per total, tot județul e acoperit”, a explicat Henning László.

În total, la nivelul județului, 76 de unități de învățământ de stat, alături de Palatul Copiilor, Clubul Sportiv Școlar și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, vor primi echipamente digitale și mobilier nou prin PNRR. Potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, valoarea achizițiilor se ridică la aproximativ 16 milioane euro.

Proiectele au fost întocmite cu avizul Inspectorului Școlar General, pe baza raportului de necesitate al unităților de învățământ.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio