
Covasna: Scenariul verde în 33 de localităţi, scenariul galben în 12 localităţi la început de an şcolar
33 de localităţi covăsnene intră în noul an școlar cu scenariul verde, iar restul de 12 cu scenariul galben, potivit hărții publicate de Ministerul Sănătății, după centralizarea datelor de la direcțiile de sănătate publică din toată țara.
Municipiul Sfântu Gheorghe a înregistrat o medie de 0.77 cazuri de COVID-19 / mia de locuitori în ultimele 14 zile, în vreme ce localităţile Comandău, Catalina, Brateş, Boroşneu Mare, Bodoc, Belin, Băţani, Arcuş, Aita Mare, Vârghiş, Valea Mare, Valea Crişului, Mereni, Estelnic şi Dalnic au avut o medie de zero cazuri de coronavirus / 1.000 de locuitori, astfel că elevii se vor putea întoarce în băncile şcolilor în data de 14 septembrie.
Localităţile Turia (2.58 cazuri/1.000 de locuitori); Chichiş (1.95); Ghidfalău (1.88); Dobârlău (1.82); Poian (1.75); Ghelinţa (1.54); Întorsura Buzăului (1.28); Târgu Secuiesc (1.37); Sita Buzăului (1.04); Moacşa (1.62); Micfalău (1.10) şi Lemnia (1.08) sunt în scenariul galben (hibrid), care prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Descarcă AICI lista localităților, publicată de Ministerul Sănătății
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna a transmis zilele trecute că şcolile din județ se pregătesc pentru toate scenariile, în ultima perioadă la nivelul celor 303 unități de învățământ având loc consultări atât cu directorii, cât și cu autoritățile locale, astfel încât să fie identificate soluțiile optime pentru ca activitățile educaționale să se desfășoare în condiții de siguranță, confort și igienă în actualul context epidemiologic.
De asemenea, există școli care au ales să monteze paravane din plexiglas, care vor cumpăra bănci individuale sau care au realizat reamenajarea spațiilor existente.
„Suntem pregătiți să începem școala pe 14 septembrie 2020 conform scenariilor propuse de către fiecare unitate de învățământ preuniversitar din județul Covasna, chiar dacă unele probleme trebuie rezolvate pe parcurs. Suntem de părere că redeschiderea cursurilor în anul școlar următor implică multiple responsabilități venite atât din partea autorităților publice locale, a directorilor unităților de învățământ, cât și a cadrelor didactice și a părinților. Va fi un început de an școlar atipic, dar ne bazăm pe experiența acumulată începând cu luna martie. Sunt numeroase întrebări și așteptări din partea tuturor, multe dintre ele însă se vor rezolva pe parcurs. Prioritatea acum este ca școlile să ofere siguranță fiecărui elev și cadru didactic pe tot parcursul procesului instructiv – educativ, aspect care poate fi realizat numai cu sprijinul comunității și al părinților”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
IȘJ a cerut 3.000 de tablete pentru elevii din mediile defavorizate
Conducerea IȘJ Covasna a transmis la finalul lunii august o adresă către toate primăriile din județ prin care solicită asigurarea materialelor sanitare necesare pentru dezinfectarea școlilor, dar și sprijin pentru dotarea unităților de învățământ cu echipamente digitale și acces la internet necesare desfășurării activității didactice.
„Colaborarea dintre școală și autoritățile locale diferă de la o localitate la alta mai ales din punctul de vedere al alocărilor financiare, însă cu toții au înțeles faptul că siguranța și sănătatea tuturor participanților la actul educațional trebuie să fie prioritare (…) IȘJ Covasna a solicitat, în cadrul programului Școala de acasă, 3.000 de tablete pentru elevii din mediile defavorizate. (…) Municipiul Sfântu Gheorghe stă cel mai bine: Consiliul Local a aprobat acordarea unui ajutor în valoare de până la 1.500 de lei pentru achiziționarea de laptopuri de către profesori, dar au fost alocate fonduri și pentru achiziționarea de tablete cu internet pentru elevi, bănci individuale sau echipamente de protecție și dezinfectanți. În acest sens, s-au acordat 5,2 milioane de lei pentru sprijinirea elevilor și profesorilor la începutul noului an școlar, iar din această sumă, 4,03 milioane de lei vor fi alocate direct unităților de învățământ pentru achiziționarea de tablete cu internet pentru elevi, echipamente de protecție și dezinfecție, pentru a suporta cheltuielile cu pregătirea cadrelor didactice, pentru acoperirea costurilor pentru abonamentele platformelor de predare online, dar și pentru achiziționarea de bănci individuale în școli”, transmite conducerea instituției.
Table interactive și camere web pentru 14 școli din județ
Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului ROSE, 14 licee din județ vor achiziționa în perioada următoare 593 de laptopuri, 51 de table interactive și 95 de camere web profesionale, în valoare de 405.000 de euro. Un număr de 1.030 de cadre didactice au urmat cursuri de formare pentru utilizarea platformelor educaționale.
„35 de școli au aplicat pentru proiectul Clasa viitorului pentru utilizarea aplicațiilor G Suite for Education și Office365, însă până la data de 14.09.2020 toate școlile se vor înscrie în acest proiect indiferent dacă utilizează sau nu alte platforme în acest moment (…) Peste 1.000 de cadre didactice sunt înscrise și participă la alte cursuri de acest tip în această perioadă. Acest aspect vine în întărirea ideii conform căreia unitățile de învățământ sunt pregătite, și din acest punct de vedere, pentru o derulare a activității didactice, indiferent de scenariul adoptat de acestea”, transmite conducerea IȘJ Covasna, care subliniază că principala preocupare a școlilor, primăriilor, a Direcției de Sănătate Publică și a altor instituții din județ implicate trebuie să fie pregătirea pentru revenirea elevilor și preșcolarilor.
(Ioana Ardeleanu)