Ştiri locale

Peste 260 de persoane au trecut pragul Adăpostului de noapte din Sfântu Gheorghe în ultimii 10 ani. Un sfert s-au reintegrat în societate

Azilul de noapte din Sfântu Gheorghe, administrat de Serviciul de Ajutor Maltez, a găzduit 262 de persoane fără adăpost în cei 10 ani de când a fost preluat de această organizație, din administrarea autorităților locale, iar un sfert dintre acestea (63 de persoane) au fost reintegrate în comunitate cu ajutorul voluntarilor și asistenților sociali.

Numărul persoanelor care își făceau veacul prin diferite zone ale municipiului, trăind fără un acoperiș deasupra capului, a scăzut de la un an la altul, pentru că majoritatea au fost convinse să intre în acest centru unde pot primi îngrijiri de specialitate și asistență de specialitate. Coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert, a precizat că în prezent pe străzile orașului nu mai există persoane fără adăpost.  

Publicitate

În luna septembrie a anului trecut, Serviciul de Ajutor Maltez a deschis și un centru de zi, care vine în completarea serviciilor oferite beneficiarilor Azilului de noapte, fiind organizate diverse activități, precum și întâlniri cu psihologi și îndrumători spirituali.

„Sunt 10 ani de când Maltez România a preluat Azilul de noapte din Sfântu Gheorghe, timp în care echipa de aici a lucrat cu 262 de persoane. Pentru 63 dintre ele, munca împreună a însemnat și reintegrarea în societate, alții continuă să fie chiriași. Oamenii fără adăpost găsesc aici siguranță, o masă caldă și îndrumare în momente de criză (…) În ultimii 10 ani, 63 de persoane s-au reîntors în familiile lor, altele reușesc să stea pe propriile picioare, fiind monitorizate în continuare. Nouă persoane au fost ajutate să ajungă într-un cămin de bătrâni. Pentru cei care au ajuns la finalul vieții, echipa Malteză a fost cea care i-a condus pe ultimul drum, asigurându-se că pleacă din această lume cu demnitate”, se arată pe site-ul organizației.

Adăpostul de noapte din Sfântu Gheorghe găzduiește zilnic circa 20 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 76 de ani, majoritatea bărbați, care beneficiază de sprijinul unei echipe formate din 9 angajați, printre care se numără și un medic, un asistent social și un psiholog.

Pentru majoritatea beneficiarilor, dependențele de care suferă și neînțelegerile din familie sunt motivele principale pentru care au ajuns să aibă nevoie de un astfel de sprijin, însă în timp, cei care decid să-și reia viețile în propriile mâini, sunt ajutați să înceapă o nouă viață, să îşi găsească locuri de muncă pentru a se putea susţine financiar şi, ulterior, să se mute în locuinţe proprii.

(Ioana Ardeleanu)

foto: maltez.ro

Publicitate
Publicitate
banner we radio