Ştiri locale

Peste 20 de persoane au donat sânge la Sfântu Gheorghe în cadrul campaniei „Be someone’s Hero! It’s in your Blood!”

Peste 20 de persoane din Sfântu Gheorghe au donat, luni, sânge în cadrul campaniei „Be someone’s Hero! It’s in your Blood!” („Fii eroul cuiva! Este în sângele tău”), iniţiată de patronii unui local din municipiu în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna.

Acţiunea a avut scopul de a mobiliza membrii comunităţii locale după sărbătorile de iarnă, când, în general, numărul donatorilor de sânge este mai scăzut.

Publicitate

„Am avut astăzi 22 de oameni la donare, care pentru noi este un număr destul de mare. Zilnic avem în jur de 12-15 donatori la Centrul de transfuzie. Anul trecut am avut puţin mai mulţi donatori faţă de anul precedent şi sperăm ca în acest an să putem să facem mai multe ieşiri pe teren, în oraşele şi comunele din judeţ, ca să putem recolta mai mult sânge. Va fi şi în ajutorul donatorilor, fiindcă nu vor mai trebui facă drumuri la Sfântu Gheorghe şi să plătească transportul”, a declarat dr. Imre Laszlo de la Centrul de Transfuzie Sanguină.

Patroana localului, Jozsi Kinga, care a scris pe pagina sa de Facebook că îşi doreşte de ziua sa de naştere ca lumea să doneze sânge, a precizat că aceasta a fost cea de-a treia acţiune de donare în cadrul acestei campanii, după alte două organizate anul trecut.

„Noi (ea şi soţul ei – n.r.) suntem donatori de sânge şi am zis că dacă am face această campanie într-un mediu informal poate convingem şi alţi oameni să facă acest lucru. L-am căutat anul trecut pe domnul director al Centrului, dr. Andy Rosin, care a fost foarte receptiv la idee, chiar s-a bucurat că se mai gândeşte cineva la chestia asta. Când am pornit această campanie, am căutat un nume sugestiv, să aibă impact. Am aflat că o pungă de sânge poate salva până la trei vieţi, deci e foarte importantă şi o donare şi de aici ne-a venit ideea de a intitula campania ‘Be someone’s Hero! It’s in your Blood!’ pentru că, într-adevăr, poţi să fii eroul cuiva. Mulţi dintre noi, cred, am avut prieteni, membri din familie care au avut nevoie cândva de sânge. Eu sper că la următoarea ediţie vor fi şi mai mulţi donatori”, a declarat Jozsi Kinga.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe a avut, de-a lungul timpului, mai multe iniţiative prin care a reuşit să mărească numărul donatorilor de sânge.

Într-o campanie organizată în urmă cu mai mulţi ani, s-au folosit afişe inspirate de cele din Vestul sălbatic, cu genericul „Wanted”, cel căutat fiind donatorul onorific.

„În ultima perioadă a apărut donatorul pe care ni-l doream de mult timp, cel care donează ca gest civic. O altă parte, mai puţin numeroasă, sunt cei care donează specific pentru acele tichete de alimente, iar un al treilea segment de donatori este cel al donatorilor de oportunitate, al celor care donează pentru vecini, rude, cunoştinţe etc, deci cei care donează ţintit sânge”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, Andy Rosin.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio