Ştiri

Peste 20.000 de morți în Turcia și Siria. Au fost 650 de replici după cutremurele devastatoare. Sute de mii de oameni stau în corturi

În ciuda eforturilor supraomenești ale salvatorilor, bilanțul victimelor în Turcia și Siria continuă să crească dramatic. A ajuns la peste 21.000 de mii de morți. ONU avertizează că încă nu se poate estima amploarea dezastrului. Salvatorii continuă să caute prin moloz după supraviețuitori, dar speranțele sunt tot mai reduse la mai bine de patru zile de la primul cutremur. Mii de supraviețuitori nu au apă, alimente și stau afară, în ger. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a vorbit despre tragedie ca fiind „dezastrul secolului”.

Fereastra de 72 de ore, în care există încă şanse ca oamenii să fie găsiţi în viaţă sub dărâmături, a trecut. Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei.

Publicitate

650 de replici au avut loc după cutremurele de 7,8 și 7,5 din Turcia și Siria

Agenția turcă pentru managementul dezastrelor, AHAD, a înregistrat aproape 650 de replici de când au avut loc cele două cutremure – de 7,8 și 7,6 magnitudine – luni, făcând eforturile de salvare chiar mai dificile și periculoase pentru echipajele de urgență ce caută printre dărâmături și clădirile serios slăbite de seism, transmite The Guardian.

Replicile sunt trepidații de magnitudine mai mică ce apar ca urmare a unui cutremur mai mare, scoarța deplasată a Pământului ajustându-se după seismele inițiale. Acestea scad treptat în magnitudine și frecvență potrivit unui model științific recunoscut, însă pot continua zile sau chiar săptămâni la rând.

Sute de mii de oameni stau în corturi

Rânduri de corturi sunt ridicate pe stadioane și în centrele devastate ale orașelor, pentru a găzdui sute de mii de oameni ce au rămas fără adăpost după cutremurele din Turcia și Siria, în vreme ce stațiunile mediteraneene și din jurul Mării Egee, din afara zonei de cutremur, își deschid ușile pentru refugiați.

Aproape 6.500 de clădiri s-au prăbușit iar multe altele sunt foarte avariate, sute de mii de oameni nu au un adăpost sigur, notează Reuters.

Într-un oraș de corturi stabilit pe un stadion din Kahramanmaraş, cozi lungi de locuitori dezorientați s-au format pentru a primi kebab cald și a săpa prin saci cu donații pentru a găsi haine groase.

Hotelurile din stațiunile turcești și-au deschis ușile pentru persoanele evacuate

Autoritatea turcă pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor a calculat că mai bine de 28.000 de oameni fără adăpost au fost aduși în afara zonei de cutremur până acum, iar aproape 5.000 au plecat pe cale rutieră și peste 23.000 de persoane pe calea aerului.

Federația hotelierilor turci a declarat că mii de camere au fost alocate în stațiuni precum Antalya, Alanya, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Izmir și Cappadocia.

Ulkay Atmaca, șeful Asociației profesioniste a managerilor de hotel, le-a declarat reporterilor că 15.729 de oameni s-au cazat în locuințe ale statului, cămine de studenți și hoteluri, în vreme ce doar în Antalya 11.165 de persoane evacuate stăteau în hoteluri.

 

Publicitate
banner we radio