Ştiri locale

Peste 2.500 de covăsneni ar urma să fie imunizaţi în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID19

Între 2.500 şi 3.000 de persoane din judeţul Covasna ar urma să fie imunizate în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, care se preconizează că va începe după 15 ianuarie.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna a transmis, la solicitarea We Radio, că până marţi, 12 ianuarie, la nivelul judeţului au fost imunizate peste 650 de persoane, iar în ceea ce priveşte numărul dozelor de vaccin din cea de a doua etapă, acestea vor fi aduse în funcţie de numărul de solicitări, de la depozitul regional din Braşov.

Publicitate

„Nu va exista un numãr prestabilit de doze, acestea vor veni pe măsura solicitării de la depozitul regional de la Braşov. Asta nu va fi o problemă, vaccin există în cantitate suficientă şi acum, şi va fi disponibil şi în continuare. Estimăm că în cea de a doua etapă a campaniei de imunizare se vor vaccina în jur de 2.500-3.000 de persoane din judeţ. În prima etapă, până azi dimineaţă, s-au vaccinat 654 de persoane în tot judeţul”, ne-a transmis directorul DSP Covasna, Ágoston László.

Potrivit acestuia, centrele de vaccinare sunt în curs de organizare, urmând să fie înfiinţate unul sau două în fiecare oraş.

În ceea ce priveşte personalul calificat care va administra dozele de vaccin, directorul DSP Covasna spune că deocamdată nu este clar cine va face angajările, însă medicii şi asistenţii care doresc să se implice în campania de imunizare a populaţiei se pot înscrie şi pe listele DSP Covasna.

„În judeţul nostru centrele de vaccinare vor fi organizate (sunt în curs de organizare) la fel ca şi în cazul primei etape în toate cele 5 oraşele. Locaţiile sunt în mare parte stabilite. Sunt locatii publice, uşor accesibile. În unul sau două cazuri mai sunt unele semne de întrebare dar acestea vor fi rezolvate în zilele acestea. Vor fi unul sau două centre în fiecare oraş. În mod sigur administrarea vaccinului se va realiza prin personal medical calificat. Acesta este criteriul de bază şi obligatoriu la selectarea personalului care va fi angrenat în acest proces. Încă nu a fost publicat oficial actul normativ care va reglementa acest lucru, dar după câte ştiu nu vor fi restricţii în ceea priveşte locul de muncă actual al personalului medical, pot fi şi de la spitale şi din cabinetele de medicină de familie. Dacă doresc să participe la vaccinare sunt bineveniţi. Nu ştim însă în acest moment cu siguranţă cine va angaja acest personal. Totuşi, noi la DSP am lansat deja întrebarea către personalul medical. Aşteptăm să ne contacteze cei care doresc, ca să avem o evidenţă a lor”, a mai spus directorul DSP Covasna.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, un număr de opt centre de vaccinare anti-COVID19 vor fi înfiinţate în judeţ pentru etapa a doua de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele de peste 65 de ani, cele cu risc ridicat, şi lucrătorii din domeniile esenţiale.

În municipiul Sfântu Gheorghe ar urma să funcţioneze două centre, unul în vechiul sediu al Direcţiei de Asistenţă Socială din strada Daliei, şi al doilea în Sala de sport din strada Vânătorilor, iar în municipiul Târgu Secuiesc, un centru va funcţiona în incinta Sălii de Sport Polivalente „Kicsid Gabor”.

De asemenea, în oraşul Covasna vor fi înfiinţate centre de vaccinare la Casa Orăşenească de Cultură şi la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară, în oraşul Baraolt va fi înfiinţat un centru în Sala de sport din strada Kossuth Lajos, iar în oraşul Întorsura Buzăului vor fi înfiinţate centre în incinta spitalului din localitate şi la Căminul cultural din satul Brădet.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio