Ştiri locale

Peste 2.000 de semnături #FărăPenali au fost depuse la Primăria Sfântu Gheorghe

„Fără penali în funcții publice” are la bază o inițiativă cetățenească al cărei scop este împiedicarea cetățenilor condamnați penal definitiv de a candida în alegeri la funcții publice în instituțiile statului. Importanți oameni politici care conduc în prezent România sunt puși sub învinuiri de diverse fapte de corupție, unii dintre ei având chiar condamnări penale cu caracter definitiv. De aceea considerăm că este necesară această iniţiativă menită să curețe politica românească de elemente care şi-au demonstrat imoralitatea prin încălcarea legilor țării.

Corupția stă la baza problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii: sănătate, educație și dezvoltarea infrastructurii.

Publicitate

Țara noastră are cel mai slab sistem de sănătate din Uniunea Europeană. Lipsa medicilor și a medicamentelor, corupția la vârful acestor instituții și infrastructura ce lasă de dorit plasează România pe primul loc în UE la mortalitatea în spitale. Nici în privința educației nu stăm mai bine, peste 40% dintre elevii români de gimnaziu sunt analfabeți funcționali, ceea ce ne plasează pe un dezonorant ultim loc în această privinţă în UE. România este ultima şi în clasamentul kilometrilor de autostradă construiți.

Realitatea din România anului 2018 se evidenţiază nefast prin toate aceste lacune prezentate. Numai societatea civilă poate determina o schimbare. Nu este de ajuns să-i schimbăm pe cei de la putere, trebuie schimbat modul în care acționăm ca societate. Urgența situației vine din necesitatea schimbării modului de a face politică cu unul moral și îndreptat către realitatea pe care o vedem zilnic în jurul nostru. Propunerea de schimbare a Constituției este una care are la bază o dorinţă aclamată de către toţi românii care au ieșit în stradă în 2017 și 2018.

Pentru această inițiativă s-au strâns mai mult de 1 milion de semnături în intreaga ţară, 3003 venind din județul Covasna. Cele mai multe semnături din județ, 2080, s-au strâns din Municipiul Sfântu Gheorghe, după care se numără Tg. Secuiesc, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Covasna, Baraolt şi altele.

Urmează un proces prin care semnăturile sunt validate de către primării, după care dosarele vor fi trimise la una dintre camerele Parlamentului care le va direcționa apoi către Curtea Constituțională pentru validarea constituționalității întregului proces, urmând ca în final să intre în circuitul legislativ obișnuit.

Mulțumim și pe această cale tuturor cetațenilor care și-au manifestat susținerea și vă asigurăm că USR va face tot ce îi stă în putință pentru ca această inițiativă să iși urmeze parcursul firesc către Referendum.

(Biroul de Presă al USR Covasna)

 

Publicitate
banner we radio