Ştiri locale

Peste 19 milioane de lei investiţi în infrastructura rutieră din staţiunea Covasna

Peste 19 milioane de lei, majoritate fonduri nerambursabile, vor fi investiţi în reabilitarea infrastructurii rutiere din staţiunea Covasna, mai exact a unui număr de 11 străzi, contractul de finanţare fiind semnat joi, la Alba Iulia, de către primarul oraşului, Gyerő József, şi de Maria Ivan, director Direcţia Coordonare din cadrul agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Printre consecinţele proiectului „Reabilitarea infrastructurii rutiere în staţiunea balneoclimaterică Covasna”, finanţat prin POR 2014-2020, primul semnat pe acest domeniu, respectiv 7.1, în Regiunea Centru, se numără, potrivit autorităţilor locale, şi creşterea numărului mediu de salariaţi în cadrul staţiunii balneoclimaterice, ceea ce va duce la creşterea gradului de ocupare a populaţiei din zonă şi, implicit, la un nivel de trai mai ridicat.

Publicitate

Potrivit sursei citate, vor fi reabilitate în următoarele 24 de luni un număr de 11 străzi din oraş, în lungime de peste 6,5 kilometri, care se vor adăuga reţelei stradale reabilitate prin POR 2007-2013, în urmă cu doi ani, completând astfel procesul de dezvoltare turistică a oraşului. Bugetul total este de peste 19 milioane de lei, din care valoarea eligibilă reprezintă peste 18,6 milioane de lei.

Prin acest proiect se vor reabilita sau crea şi trotuare, spaţii verzi, instalaţii de apă, canalizarea pluvială şi canalizarea menajeră, acolo unde este necesar.

„Concret, edilii apreciază că va creşte numărul mediu de salariaţi în cadrul staţiunii balneoclimaterice Covasna, ceea ce va duce la creşterea gradului de ocupare a populaţiei din zonă şi, implicit, la un nivel de trai mai ridicat. În acelaşi timp, se anticipează şi creşterea numărului de operatori economici din zona oraşului care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turistic şi în sectoarele adiacente”, se menţionează în comunicat.

Acest proiect reprezintă, de fapt, o continuare a investiţiilor demarate prin POR 2007-2013. „În 2016, lucrările precedente de reabilitare a infrastructurii din Staţiunea balneoclimaterică Covasna, începute în 2012, au ajuns la final. Au fost realizate lucrări în valoare totală de peste 18 milioane de lei, pentru modernizarea şi reabilitarea a 16 străzi. Şi prin vechiul proiect s-a urmărit reabilitarea părţii carosabile, reabilitarea reţelei de apă potabilă, realizarea sistemului de canalizare menajeră şi pluvială, înlocuirea bordurilor care delimitează carosabilul, reabilitarea trotuarelor existente, amenajarea de platforme de parcare, amenajarea de spaţii verzi”, precizează sursa citată.

„Covasna a avut nevoie de modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, ceea ce va conduce la o mai mare atractivitate a zonei şi o protejare a zăcămintelor hidrominerale. Prin acest nou proiect va creşte şi numărul mediu de salariaţi în cadrul staţiunii balneoclimaterice Covasna, deoarece noi am identificat posibilitatea creşterii numărului mediu de salariaţi cu 251 persoane într-un orizont de 5 ani, în urma consultărilor publice derulate pentru pregătirea acestui proiect”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul oraşului Covasna, după evenimentul de semnare a noului contract de finanţare.

Oraşul Covasna este o staţiune balneară situată într-o fostă zonă cu activitate vulcanică, recunoscută pentru apele sale minerale cu debite foarte mari, nămol mineral şi pentru mofete. Sub oraşul Covasna se află una dintre cele mai mari emanaţii de dioxid de carbon din Europa. Mofetele naturale au un efect benefic asupra persoanelor cu tratamente cardiovasculare în special, dar şi pentru alte boli. Covasna a fost declarată în anul 2002 staţiune balneoclimaterică de interes naţional, se menţionează în comunicatul ADR Centru.

Potrivit reprezentanţilor ADR Centru, până la finele lunii iulie la nivelul Regiunii Centru s-au depus pe POR 2014-2020 un număr de 840 proiecte, din care 512 au rămas în etape de selecţie. Până în 10 august, un număr de 22 de proiecte au fost contractate la nivelul regiunii, cu o valoare totală de 376,78 milioane de lei.

„Suntem foarte preocupaţi de susţinerea acestor investiţii şi este important faptul că există o continuitate în pregătirea de proiecte care asigură dezvoltarea turismului. Poate acesta este şi unul din motivele pentru care, în ultimii doi ani, Regiunea Centru a devenit prima regiune turistică a ţării, cu un număr de peste 2,5 milioane de turişti anual, care se bucură de investiţiile în reabilitarea infrastructurii, a unităţilor de cazare, dar şi a obiectivelor de patrimoniu cultural din cele şase judeţe”, a declarat Maria Ivan, director direcţia Coordonare ADR Centru.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio