Ştiri locale

Peste 160 de femei testate gratuit la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe pentru depistarea cancerului de col uterin. Un singur caz pozitiv depistat

Peste 160 de paciente au fost testate gratuit în ultima lună pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, în cadrul reţelei de screening organizată de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.

Până la finalul acestui an, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani pot beneficia de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani pot fi testate HPV, recoltările fiind realizate pe bază de programare, în regim ambulatoriu, la cabinetul de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Policlinicii (parter, cabinetul 11).

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții unității medicale au transmis că majoritatea femeilor care s-au programat la screening în prima lună au beneficiat de testare HPV, fiind depistat un singur caz pozitiv.

„În urmă cu exact o lună am lansat programările pentru campania de depistare precoce a cancerului de col uterin! În tot acest timp, 164 de paciente au fost testate gratuit în cadrul reţelei de screening organizată de Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf. Majoritatea pacientelor aveau vârste cuprinse între 30 și 64 de ani, fiind realizate în total 157 de teste HPV, iar alte 7 paciente cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani au fost testate Babeș Papanicolau. Din fericire, în urma acestor teste colegii noștri au reușit să depisteze la timp un caz pozitiv de cancer de col uterin, astfel că pacienta are toate șansele să se vindece complet și să ducă o viață lungă și frumoasă! Campania de screening gratuit continuă până la finalul acestui an! (…) Programați-vă cu încredere! Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testare”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a spitalului.

Înscrierile se fac fie telefonic, la unul dintre numerele: 0367 730 042 sau 0773 322 633, între  orele 10:00 – 18:00, fie online, în platforma de programări a Spitalului (AICI), selectând opțiunea „Cab. Ginecologie Screening”.

Pacientele din cele două grupuri țintă, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate, nefiind necesar biletul de trimitere de la medicul de familie.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, etc., sunt gratuite, fiind finanțate în cadrul proiectului.

Rețeaua de screening pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin a fost înființată în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe ca parte a campaniei inițiate de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, cu scopul de a crește numărul femeilor care beneficiază de programe de prevenție, diagnostic și tratament.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio