Peste 100 de urși pot fi vânați în județul Covasna până la finalul anului 2025
Până la finalul anului 2025, la nivelul județului Covasna pot fi ucise 108 exemplare de urs brun, conform noilor prevederi legislative în domeniu, intrate în vigoare în luna iulie. Pentru acest an, județului Covasna i-a fost alocată o cotă de vânătoare de 54 de exemplare, repartizate între cele 34 de fonduri de vânătoare, iar aceeași cotă va fi aplicată și anul viitor.
Astfel, din fondurile cinegetice Vârghiș, Brăduț, Baraolt, Dobrița – Zălan, Șugaș, Vâlcele, Petriceni, Estelnic, Brateș, Doboli, Benedek, Dârnău și Mica, pe baza cotei de prevenție, în acest an se va putea extrage prin împușcare câte un exemplar.
Câte două exemplare vor putea fi extrase în acest an din fondurile cinegetice Belin, Aita, Bixad, Bodoc, Reci-Lisnău, Apa Roșie, Lemnia, Zagon, Zăbrătău și Dobârlău, iar din fondurile de vânătoare Cormoș, Dalnic și Turia vor putea fi împușcați câte 3 urși, în vreme ce pentru fondurile de vânătoare Herculian, Ozun și Ojdula vor fi extrase câte 4 exemplare.
„La noi s-a alocat o cotă de 54 de urși, și se vor putea împușca în continuare cei care devin agresivi, în baza OUG nr. 81. Cota de intervenție se aplică pentru cazuri ca cel de la Ghelința, de săptămâna trecută, deci se constituie echipa de intervenție, îl alungi o dată, de două, de trei ori, dacă devine agresiv și se repede la oameni poate fi extras prin împușcare. Până la sfârșitul anului, fondurile de vânătoare din județ au 54 de urși de împușcat, pentru că anul viitor va fi relocată iar o cotă până în anul 2026”, ne-a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, potrivit căruia, deocamdată, de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, la nivelul județului nu s-au cerut autorizații de recoltare a urșilor, pe baza cotelor de intervenție.
Numărul pagubelor produse de urși, la jumătate față de anul trecut
Directorul APM Covasna a mai precizat că în acest an pagubele produse de urși la nivelul județului s-au înjumătățit, iar valoarea despăgubirilor e mult mai mică față de anul trecut. Probleme sunt, în această perioadă, în special la culturile de porumb.
„La noi au fost extrași cei care au fost mai cu probleme, deocamdată pagubele sunt pe jumătate față de anul trecut, deci undeva în jur de 60. Acum au început să mai apară pagube la culturile de porumb, întrucât porumbul a fructificat, au început să facă știuleții boabe, și chiar și astăzi avem pagube la Bățani și Aita Mare. Am primit acum buget de la Minister prin care vom achita despăgubiri, și mai rămân foarte puțini bani de achitat, dar și valoarea e mult mai mică. Dacă anul trecut a fost 1.140.000 lei, anul acesta se ridică undeva la 3-400.000 de lei, adică mult mai puțin față de anul trecut. Vom vedea cum se va derula procedura, pentru că fiind cotă de prevenție, pot fi împușcați până la data de 31 decembrie, și sigur vor fi împușcați. Sunt fonduri de vânătoare care au 4 urși, sunt fonduri care au câte un urs, chiar și câte doi”, ne-a mai spus Gheorghe Neagu.
La nivel național, pentru anul 2024 s-a aprobat împușcarea a 426 de exemplare de urs brun, reprezentând nivelul de prevenție, și o cotă de intervenție de 55 de exemplare.
Conform legii, recoltarea exemplarelor de urs se realizează numai după obținerea autorizației de mediu, eliberată de agențiile pentru protecția mediului, iar pentru menținerea echilibrului între categoriile de vârste și sex, dar și pentru protejarea exemplarelor dominante, este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depășește 400 de puncte C.I.C., precum și a femelelor cu pui mai mici de 2 ani.
(Ioana Ardeleanu)