Peste 1.800 de persoane au semnat petiţia „Dreptate pentru Lehel” după prima sentință din dosarul accidentului mortal din 2021
Petiția „Dreptate pentru Lehel”, inițiată la începutul lunii octombrie în urma sentinței Judecătoriei Sfântu Gheorghe în dosarul accidentului mortal din data de 2 decembrie 2021, provocat la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, a adunat 1.820 de semnături.
Inițiatorii și semnatarii petiției cer Curţii de Apel Braşov, care va rejudeca acest caz în data de 20 noiembrie, să aplice pedeapsa maximă legală, cu executare, în cazul polițistului covăsnean care s-a urcat la volan în stare de ebrietate, provocând accidentul care a dus la decesul tânărului de 28 de ani.
Amintim că în primă instanță Judecătoria Sfântu Gheorghe l-a condamnat pe bărbat la trei ani de închisoare cu suspendare, 100 de zile de muncă în folosul comunității și interzicerea dreptului de a conduce vehicule timp de cel puțin cinci ani, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.
Sentința a stârnit un val de indignare în rândul comunității, care consideră că pedeapsa este „nejustificat de blândă în raport de gravitatea faptelor săvârşite”, cu „consecinţele iremediabile” ale acestora şi cu funcţia pe care inculpatul o ocupă.
„Lehel nu mai trăiește. Deși era încă tânăr și sănătos. Avea numai 28 de ani. Ar fi avut toată viața în față (…) Judecătoria din Sfântu Gheorghe l-a condamnat pe polițist la trei ani de închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității, și i-a anulat dreptul de a conduce autoturisme pe cinci ani. Motivația este halucinantă. Cazul a avut două capete de acuzare separate: omor din culpă și conducerea sub influența alcoolului. Judecătorul nefăcând practic legătură cu faptul că din cauza alcoolului a omorât un om. Astfel s-a luat capătul de acuzare cu pedeapsa mai mare, și din cauză că nu a avut antecedente a scăpat cu suspendare. Nu trebuie să stea nici măcar o noapte în închisoare. Lehel nu mai trăiește. Fiindcă un polițist băut l-a omorât. Iar sistemul iar a luat apărarea vinovatului. Fiindcă este om de-al lor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook dedicată acestei petiții.
Petiția a putut fi semnată până în data de 12 noiembrie, printre semnatari numărându-se atât persoane din Sfântu Gheorghe și județul Covasna, cât și din Brașov, București, Timișoara, Miercurea-Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Arad, Dumbrăvița, sau chiar persoane stabilite în Ungaria, Marea Britanie și Finlanda. Inițiatorii o vor depune, împreună cu semnăturile, la Curtea de Apel Braşov, unde în data de 20 noiembrie se va rejudeca sentința.
Persoanele care doresc să participe la acest proces se vor întâlni luni, de la ora 08:00, la o benzinărie din zona Gării din Sfântu Gheorghe, de unde vor porni împreună, de la ora 08:20, către Brașov. Persoanele care vor veni cu mașinile personale sunt rugate să transporte, în măsura posibilităților, și alți participanți.
„După cum mulți dintre voi știți deja, procesul va avea loc la Brașov, luni, 20 noiembrie. Solicităm acelor persoane care ar dori să susțină cauza prin prezența fizică la Curtea de Apel Brașov, să exprime intenția de a participa, răspunzând la una dintre următoarele: Da, mai pot transporta 2 persoane / Da, mai pot transporta 3 persoane. Programul zilei: întâlnire la ora 8:00 la benzinăria Petrom de la Gară, 8:20 plecare. Aproximativ la ora 11:00, participare liniștită, ordonată, în sala de judecată sau în curte”, se arată pe pagina de Facebook dedicată petiției.
Amintim că în noaptea tragicului accident, agentul de poliţie, care este și în prezent angajat în cadrul IPJ Covasna, conducea maşina personală de DN12, la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc. Într-o curbă deosebit de periculoasă, bărbatul a intrat pe contrasens şi s-a tamponat frontal cu un autovehicul care venea din sens opus, la volanul căruia se afla tânărul în vârstă de 28 de ani. Acesta din urmă şi-a pierdut viaţa în urma impactului.
Rezultatul etilotestului a indicat faptul că angajatul IPJ Covasna avea o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, buletinul de analiză toxicologică a relevat că acesta avea aproape 2 la mie alcool în sânge, respectiv 1,89 gr/mie alcool pur la prima probă şi 1,55 gr/mie alcool pur în sânge la a doua probă.
(Ioana Ardeleanu)