Ştiri locale

Peste 1.300 de covăsneni dețin arme, majoritatea letale. O lege aflată în Parlament ar permite procurarea unui număr nelimitat de arme de pază și apărare

Peste 1.300 de covăsneni au autorizații de procurare a armelor, potrivit datelor Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna. Majoritatea persoanelor fizice dețin cel puțin o armă letală, arată aceeași sursă. Alte 35 de persoane juridice, printre care gestionari de fonduri de vânătoare, ocoale silvice, firme de pază sau armurieri autorizați dețin arme letale sau neletale.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, reprezentanții IPJ Covasna au transmis că pe parcursul anului trecut au fost emise 101 autorizații de procurare pentru arme letale și neletale; 26 de permise de armă și 4 avize de port armă şi gestionare de arme și muniții.

„Numărul persoanelor fizice care dețin arme: 1.317, din care 869 de persoane dețin arme letale şi neletale, iar 448 doar arme neletale. Un număr de 35 de persoane juridice dețin arme letale şi arme neletale, din care 14 gestionari de fonduri de vânătoare; 11 ocoale silvice; o firmă de pază; doi armurieri autorizați, altele: 7. Pe parcursul anului 2022 au fost emise 134 de autorizații de procurare pentru arme letale și neletale; 22 de permise de armă și 6 avize de port armă și gestionare de arme şi muniții, iar pe parcursul anului 2023 au fost emise 101 autorizații de procurare pentru arme letale și neletale; 26 de permise de armă și 4 avize de port armă şi gestionare de arme și muniții”, au transmis reprezentanții IPJ Covasna.

Potrivit acestora, pe parcursul anului trecut nu au fost înregistrate incidente în care să fie implicate persoane care dețin în mod legal arme. În schimb, 8 persoane sunt cercetate pentru deținere ilegală de muniție, arme letale şi neletale faptă sancţionată de Cod Penal.

Potrivit unui proiect de lege (AICI) aflat în dezbatere la Camera Deputaților (for decizional), în baza unei autorizații, cei care doresc vor putea procura oricâte arme de pază și apărare doresc, față de doar două cât permite legislația actuală. Proiectul a trecut tacit de Senat pentru că nu a fost dezbătut și votat în termenul legal.

Mai mult, la deplasarea în țări din afara Uniunii Europene, persoanele care au permis european pentru armele deținute vor scăpa de obligația de a obține o autorizație de scoatere a acestora de pe teritoriul României.

Recent, senatorul USR Cristi Berea, membru al Comisiei de Apărare, a precizat că modificările reprezintă un adevărat pericol pentru siguranța românilor întrucât, printre altele, ar permite instalarea pe arme a unor sisteme de ochire cu laser și a amortizoarelor; elimină interdicția de a deține permis de port-armă pentru cei condamnați pentru proxenetism, șantaj sau trafic de persoane și o limitează doar la condamnări pentru infracțiuni cu violență; respectiv elimină interdicția purtării armelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Acesta a cerut inițiatorilor să retragă proiectul, având în vedere că în forma actuală modificările vor crește riscul ca mai multe arme să ajungă în mâinile clanurilor interlope sau să fie folosite de persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, punând în pericol viața românilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio