Ştiri locale

Peste 1.000 de elevi covăsneni încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat

Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a susțin luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba română, în județul Covasna fiind înscriși pentru sesiunea iunie-iulie 1.076 de elevi, majoritatea (914) din promoția curentă, iar 162 din promoții anterioare, potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Examenul va continua marți cu proba obligatorie a profilului (Matematică / Istorie), urmată miercuri de proba la alegere a profilului și specializării (Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică), și de cea la Limba maternă, care va avea loc joi.

Publicitate

Elevii prinși încercând să copieze vor fi eliminați din examen și nu vor mai putea participa la restul probelor și nici la următoarele două sesiuni.

„În județul Covasna sunt așteptați să participe la examen 1076 de candidați. Probele scrise se vor derula în 5 centre de examen și 4 subcomisii, iar evaluarea lucrărilor se va desfășura în două centre de evaluare. Candidații vor fi prezenți în săli până la ora 8:30, proba scrisă începând la ora 9:00. Durata elaborării lucrării scrise este de 3 ore din momentul primirii subiectelor de către candidați. În cazul tentativei de fraudă, candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”, a transmis conducerea IȘJ Covasna.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie, până la ora 12:00, iar elevii nemulțumiți vor putea depune eventualele contestații în aceeași zi, până la ora 18:00. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 1 iulie.

Aproape 62% rata de promovare în județ la sesiunea de anul trecut

La sesiunea de anul trecut a examenului maturității, rata de promovare în județul Covasna după soluționarea contestațiilor a fost de 65,16%. Cea mai mare medie din judeţ – 9,96 – a fost obţinută de un elev de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care a luat 10 la Limba şi literatură română, 10 la Istorie şi 9,90 la Geografie.

Cele mai bune rezultate la sesiunea din vara anului trecut au fost obţinute de elevii liceelor teoretice, unde rata de promovare a fost de 81,23%.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio