
Peste 1.000 de covăsneni s-au vaccinat antigripal de la începutul sezonului. Din acest an, populația achiziționează serul din farmacii, pe bază de reţetă
Din acest an, Direcțiile de sănătate publică din țară nu vor mai distribui vaccinurile antigripale în cabinetele medicilor de familie, iar persoanele care doresc să se imunizeze vor putea beneficia de compensare totală sau parțială, pe bază de rețetă, dacă fac parte din categoriile de risc.
Concret, fiecare asigurat își va procura serul antigripal din farmacie, după care se va întoarce la cabinetul medicului de familie pentru imunizare. În țară, vaccinurile se găsesc la prețuri cuprinse între 60 și 200 de lei (preț întreg), în funcție de farmacie și de tipul de vaccin antigripal dorit sau recomandat de medic.

„De anul acesta sunt reguli noi. Conform Ordinului Ministerului Sănătății, vaccinurile antigripale și cele la risc, cum sunt HPV, Prevenarul adult (vaccinul pneumococic polizaharidic conjugat – n.r.), s-au introdus pe lista compensatorie. Asta înseamnă că nu vor mai fi distribuite de direcțiile de sănătate publică din țară către medicii de familie, ci populația se prezintă la medicii de familie, iar segmentele de grupe la risc pot primi decontare în regim de compensare de 50% sau de 100%. Dacă persoana care dorește să se vaccineze se prezintă la medicul de familie, care îi cunoaște antecedentele medicale, poate primi o rețetă compensată în funcție de grupa de risc din care face parte. Apoi, merge la farmacie, ia vaccinul și se întoarce la medicul de familie pentru vaccinare. Exact așa va fi și în cazul vaccinului HPV, unde anul acesta încă mai trebuie să terminăm dozele începute, dar Ministerul Sănătății a inclus în plan la grupele de risc și fetițele cu vârste între 11 și 18 ani. Unde au fost cereri, le-am onorat și încă le mai onorăm luna aceasta, dar din ianuarie, dacă părintele dorește să își vaccineze copilul, medicul de familie îi va da o rețetă compensată pentru farmacie”, ne-a explicat Igyártó Gabriella, reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.
Cine beneficiază de gratuitate?
Femeile însărcinate, copiii cu vârste de peste 6 luni și persoanele asigurate, cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani, vor beneficia de compensare 100% dacă suferă de afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane. De asemenea, angajații din sistemul de sănătate, asistență și protecție, precum și persoane cu vârste de peste 65 de ani vor putea beneficia în continuare de vaccin compensat 100%.
Persoanele cu vârste cuprinse între 46 și 64 de ani, care nu sunt în evidențele medicilor de familie cu boli cronice, pot beneficia de compensare 50% la achiziționarea vaccinului.
Până joi, conform Registrului Electronic Național de Vaccinări, 1.199 de persoane din județul Covasna s-au vaccinat antigripal de la debutul campaniei de imunizare. Dintre acestea, 1.162 au beneficiat de compensare, iar 37 au cumpărat vaccinul la prețul întreg, întrucât nu se încadrează în grupele de risc.
În ceea ce privește virozele, potrivit DSP Covasna, numărul cazurilor se menține la același nivel, comparativ cu perioada similară a anilor trecuți, în cele două săptămâni de supraveghere fiind înregistrate circa 1.600-1.700 de cazuri.
(Ioana Ardeleanu)