Ştiri locale

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din Sfântu Gheorghe

În data de 1 februarie 2019 a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la două cadavre de porcine depistate într-o groapă de gunoi situată la marginea municipiului Sf. Gheorghe din județul Covasna. Reprezentanții IPJ Covasna au depistat proprietarul gospodăriei din care au provenit cadavrele.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Publicitate

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția exploatației și la ecarisarea cadavrelor.

Din investigațiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane și platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare.

Deocamdată nu este necesară sacrificarea tuturor porcilor din Őrkő

Pentru a preveni panica, directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor, a raportat sâmbătă dimineața clarificarea cazurilor de pestă porcină confirmate vineri în cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe. El a afirmat că prezența virusului a fost confirmată de laboratorul central din București, zona a fost plasată sub o barieră și a fost supravegheată constant.

„În momentul de față nu s-a ajuns la concluzia că cei 61 de porci din această zonă ar trebui uciși! Dacă un porc se îmbolnăvește, trebuie informat imediat medicul veterinar al zonei. Dacă un porc moare, nu-l aruncați!”, a avertizat șeful DSVSA.

Investigaţiile vor continua şi în următoarele zile

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Covasna s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Un nou apel către crescătorii de porcine

DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

DSVSA Covasna solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Director executiv DSVSA Covasna,
Dr. SIKÓ BARABÁSI Sándor

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio