Ştiri locale

Personal insuficient și suprasolicitat la Spitalul Judeţean: Un asistent medical de la ATI are în grijă 5 pacienți COVID

Personalul medico-sanitar al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe este insuficient și suprasolicitat, însă procedura de angajare este limitată în contextul epidemiologic actual, spune conducerea unității medicale.

Presiune există mai ales la secția de Terapie Intensivă, acolo unde în medie sunt 5 pacienți la un asistent medical, comparativ cu marile clinici, unde la fiecare pacient există un asistent medical.

Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, spune că personalul sanitar ar trebui suplimentat cu cel puțin 9 angajați pentru a acoperi necesarul la secția ATI.

„Întotdeauna am spus că este loc de și mai bine, iar în momentul de față acest este loc de mai bine este atât de acut și discut și cu alți colegi, directori de spitale, de unde am aceleași informații și confirmări că din punct de vedere al personalului nu fac față. (…) La ATI ar fi nevoie de cel puțin încă două ture, asta înseamnă 8-9 asistenți. Aparatura este suficientă, am primit și donație de la Clubul Rotary 6 aparate de ventilație, am mai avut și noi, deci sunt suficiente, problema întotdeauna este de personal, cum să rezolvăm turele. Terapia Intensivă funcționează în două locații separate, ca să putem asigura circuitele pentru COVID și non-COVID. În marile clinici, la ATI un pacient are un asistent care are grijă 12 ore de el, noi avem o asistentă pe secția COVID, alta pe secția non-COVID, și un medic de gardă pe ambele secții, asta înseamnă o asistentă la 5 pacienți”, a explicat András-Nagy Róbert.

Volum de muncă dublu și ture de noapte pentru dezinfecție

În ceea ce privește volumul de muncă, managerul spitalului spune că acesta nu numai că s-a dublat, însă și cazurile care se prezintă la cabinetele de specialitate sunt mai grave, întrucât pacienții neglijează afecțiunile pe care le au.

„Volumul de muncă este cel puțin dublu iar acest lucru nu se poate rezolva decât prin angajări de personal, care sunt limitate în momentul de față la o categorie anume, dar încercăm să găsim soluții (…) S-a mărit timpul pentru consultație, pacienții care vin sunt în stare mult mai gravă, plus că personalul medical trebuie să aibă în vedere și contextul epidemiologic. Sunt necesare o grămadă de întrebări, deci este o muncă în plus. Avem tură de noapte la dezinfecție, ceea ce până acum nu am avut, iar generarea de deșeuri este de 5 ori mai mare. Deci pregătirile acestea poate că din afară nu se văd (…) dar locuitorii trebuie să știe că în momentul în care vin în spital noi am făcut maximul în aceste condiții ca să beneficieze de o asistență medicală în siguranță, în contextul actual”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Miercuri, la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe erau internați 48 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi alţi 11 suspecţi. Dintre aceștia, 4 se aflau în stare critică la Terapie Intensivă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio