Ştiri locale

Perseide şi audiţii muzicale subacvatice, la Centrul de scufundări de la Dalnic

Centrul de scufundări de la Dalnic organizează, sâmbătă seară, o acţiune inedită de observare a „Perseidelor”, oferindu-le oaspeţilor posibilitatea de a urmări ploaia de meteori în timpul unor audiţii muzicale subacvatice.

Coordonatorul Centrului, scafandrul profesionist Szabó Jenő, a declarat că în lacul de la Dalnic, pe care l-a amenajat în urmă cu aproape trei ani, a montat patru căzi speciale pentru meloterapie, precum şi un difuzor care transmite sunetele sub apă, iar cei care doresc pot urmări „spectacolul ceresc” din mijlocul lacului.

Publicitate

„Apa e caldă, are 28 de grade Celsius, în căzi e şi mai caldă, iar cei care doresc se pot scufunda direct în lac, noi le punem la dispoziţie costume de neopren. (…) Începem la ora 8 seara şi, cu siguranţă va fi foarte plăcut şi mai ales relaxant, pentru că în timpul acestor audiţii subacvatice sistemul nervos parasimpatic se pune în funcţiune. (…) Sunt boli pe care le avem din cauza stresului şi oboselii, iar această meloterapie subacvatică ajută la activarea sistemului de autovindecare. Deci, vom combina audiţiile subacvatice cu observarea Perseidelor, dar persoanele interesate trebuie să îşi facă rezervare, pentru că locurile sunt limitate”, a declarat Szabó Jenő.

Ploaia de meteori „Perseide” este un fenomen care se repetă în fiecare an, de la începutul lunii iulie până la jumătatea lunii august, iar astronomii spun că în perioada 11-13 august acesta atinge punctul culminant, adică vor cădea peste 100 meteori pe oră. Specialiştii ne recomandă să ieşim în afara oraşelor, în zone lipsite de poluare luminoasă pentru a ne bucura din plin de acest spectacol.

Szabó Jenő a avut, de-a lungul timpului, şi alte proiecte interesante, spre exemplu, în urmă cu câţiva ani, a înfiinţat o „şcoală subacvatică” pentru surdo-muţi, unde aceştia erau ajutaţi, prin intermediul audiţiilor subacvatice, să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte. Ideea i-a venit în timpul unui studiu de comunicare între oameni şi delfini prin intermediul sunetelor subacvatice, iar recent a demarat şi o serie de exerciţii pentru copiii cu autism.

Scafandrul Szabó Jenő, care are o experienţă de aproape trei decenii în acest domeniu, a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic.

În studenţie a lucrat o perioadă împreună cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, pe care l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia, făcând parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio