Ştiri locale

Percheziții în judeţul Covasna la persoane bănuite că sacrificau cai și îi vindeau pentru consum în Italia

Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice Brașov, cu sprijinul altor structuri de poliție din țară au descins, marți, la 32 de locații din județele Brașov, Covasna, Sibiu, Dâmbovița, Prahova, Argeș, Ialomița și București, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, luare și dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu, deturnarea licitațiilor publice, precum și uciderea animalelor cu intenție, fără drept, fals material în înscrisuri oficiale și spălare de bani.

Perchezițiile au avut loc la sediile unor instituții, societăți comerciale și domiciliile unor funcționari publici, administratori de societăți comerciale și angajați ai acestora, unde existau informații că s-ar afla valori, obiecte, înscrisuri sau animale care au legătură cu infracțiunile cercetate.

Potrivit anchetatorilor, materialul probator existent până la acest moment a arătat că începând cu luna noiembrie a anului trecut și până la momentul perchezițiilor, persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracțional organizat, sprijinit și de medici veterinari angajați ai unei instituții, precum și medici veterinari de liberă practică.

Administratorul unei societăți comerciale ar fi achiziționat cai de la diverse persoane, fără documentele legale, și i-ar fi transportat către un abator din județul Brașov, unde animalele erau ucise fără drept, potrivit IPJ Brașov. Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri ai familiei, care ar fi falsificat pașapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societății comerciale. Ulterior, carnea era trimisă pentru consum în Italia, la solicitarea unui cetățean italian, cercetat la rândul său în acest dosar.

„Întreaga acțiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în așa fel încât toată documentația să aibă formă aparentă de legalitate a provenienței și transportului cailor, ca la final, animalele aduse să fie ucise cu nerespectarea obligațiilor prevăzute de legislația în vigoare. La final, activitatea ilegală era legalizată prin certificatul emis în fals de medic, acesta confirmând prin ștampilă și semnătură sănătatea animalelor, pe care le declara bun pentru consumul uman. Produsele din carne, rezultate ca urmare a uciderii cailor ar fi avut destinația Italia, la solicitarea și coordonarea unei alte persoane bănuite, cetățean italian, unde beneficiarii finali erau cetățeni ai acestui stat. În urma activităților procedurale desfășurate, au fost ridicate mai multe înscrisuri, sisteme informatice, sume însemnate de bani, precum și produse alcoolice accizabile, aceste probe urmând a fi administrate pe parcursul urmăririi penale, în vederea stabilirii întregii stări de fapt. Totodată, au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere pentru persoanele bănuite, în timp ce alte persoane au fost citate pentru audieri”, se arată într-un comunicat al IPJ Brașov.

Un singur abator autorizat în județul Covasna, neprofilat pe sacrificarea cailor

Contactat telefonic, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Örsi Csaba, ne-a declarat că nu a fost înștiințat despre acest caz, afirmând că nu crede că medicii veterinari implicați în acest dosar erau din județul Covasna.

Acesta a precizat că în județul Covasna există un singur abator autorizat, însă nu este profilat pe sacrificarea cabalinelor.

„M-au sunat și de la știrile ProTV despre asta, de acolo am aflat. Nu am auzit despre așa ceva la noi în județ, nu știu nimic, sincer să fiu. Se pare că ar fi vorba despre niște cai, dar nu știu dacă din județul Covasna sau Brașov, perchezițiile au fost în mai multe județe. Noi avem aproape un singur abator funcțional în județ, dar nu prea taie cabaline (…) Nu cred să fi fost medici veterinari de la noi din județ implicați în așa ceva”, ne-a spus directorul DSVSA Covasna, dr. Orsi Csaba.

Nici reprezentanții IPJ Brașov și nici cei ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov care coordonează acest dosar, nu ne-au putut confirma dacă persoanele din județul Covasna vizate de această anchetă sunt medici veterinari, funcționari publici sau administratori ai unor societăți comerciale.

„Mai mult de atât nu putem comunica, totul se face sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, este o anchetă în curs de desfășurare, persoanele sunt cercetate, vom reveni pe măsură ce cercetările în cauză evoluează. Sunt niște fapte de natură penală destul de grave și nu putem comunica nimic din ce poate îngreuna ancheta”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, Florentina Manolache.

„În principiu, este vorba despre medici veterinari din Brașov, nu din județul Covasna, dar nu pot confirma acest lucru. Mai departe decât s-a comunicat nu se poate, ancheta este încă în desfășurare, audierile sunt în toi la momentul acesta. Datele ar putea compromite activitatea colegilor”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Potrivit anchetatorilor, cercetările sunt în curs de desfășurare, în prezent fiind audiate  atât persoanele bănuite din acest dosar, cât și alte persoane care au legătură în cauză, urmând ca la finalul anchetei să se dispună măsurile legale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio