Ştiri locale

Percheziții în județele Covasna, Harghita și Mureș la persoane bănuite de delapidare, înşelăciune şi fals la casele de ajutor reciproc  

Două percheziții au avut loc miercuri, în județul Covasna, într-un dosar penal care vizează persoane bănuite de delapidare, înşelăciune, fals şi constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul activităților desfășurate de casele de ajutor reciproc. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, au pus în aplicare, în total, 17 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Covasna, Harghita și Mureș.

Potrivit IPJ Harghita, investigațiile vizează 8 persoane fizice şi alte 8 persoane juridice. În perioada 2019-2022, reprezentanții unei case de ajutor reciproc şi-ar fi însuşit mai multe sume de bani din patrimoniul entităţii juridice, prejudiciul fiind estimat la 15.871.833 de lei.

„În fapt, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că reprezentanții unei case de ajutor reciproc cu sediul în județul Harghita au încasat fondurile entității în conturi bancare personale, au încasat ratele aferente contractelor de împrumut în conturi personale, au emis facturi fiscale fictive reprezentând plata unor prestări de servicii, au întocmit documente contabile care nu asigurau o imagine reală a fondurilor sociale şi a dobânzilor datorate de entitate faţă de membrii acesteia, în vederea atragerii de noi membri”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita.

Perchezițiile au avut loc la o casă de ajutor reciproc şi la sediile unor societăţi comerciale, dar şi domiciliile persoanelor implicate. Conform IPJ Harghita, în urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au descoperit şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, documente financiar contabile, un calculator şi memory-stick-uri. Faţă de o persoană de 67 de ani a fost pus în aplicare un mandat de aducere la audieri

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio