Ştiri locale

Pentru prima oară în ultimii 10 ani, trenul cu pelerinii din Ungaria care merg la Şumuleu Ciuc ajunge vineri la Sfântu Gheorghe

Pentru prima oară din 2014 încoace, pelerinii din Ungaria care vor participa la sfârşitul acestei săptămâni la procesiunea de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc vor ajunge în Gara CFR din Sfântu Gheorghe, unde vor fi întâmpinaţi de către autorităţile covăsnene.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, trenul special pus în circulaţie cu acest prilej va sosi în gara Sfântu Gheorghe vineri, 17 mai, la ora 19:59 şi va staţiona aproape 20 de minute.

Publicitate

„În mod neobişnuit, anul acesta, Expresul de Şumuleu, care se îndreaptă spre pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, de lângă Miercurea Ciuc, va trece şi prin Sfântu Gheorghe. Pelerinii vor fi întâmpinaţi pe 17 mai, la ora 19:59, în gara CFR şi vor fi serviţi cu pogăci şi kurtoskolacs. Trenul a circulat în ultimii ani pe ruta Oradea-Cluj-Napoca-Târgu Mureş-Gheorgheni-Miercurea Ciuc, dar în acest an, din cauza lucrărilor de întreţinere între Oradea şi Cluj-Napoca, calea ferată a fost închisă. Organizatorii, la recomandarea MAV şi CFR, au ales ruta Arad-Deva-Alba Iulia-Sfântu Gheorghe-Miercurea Ciuc”, se menţionează pe pagina de Facebook a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Trenul soseşte în Sfântu Gheorghe la ora locală 19:59 şi pleacă la ora 20:18.

„Expresul de Şumuleu este un tren special care circulă o singură dată în fiecare an, în preajma Rusaliilor. Trenul este format din 16 vagoane, trase de o locomotivă decorată cu portretul scriitorului Tamasi Aron. Expresul de Şumuleu pleacă din Szombathely şi se alătură Rapidului Secuiesc la Budapesta, apoi continuă împreună ca Trenul Naţional al Pelerinilor. Începând din 2008, trenurile acestea au transportat peste 18.000 de pelerini şi au parcurs peste 34.000 de kilometri în Ungaria şi Transilvania”, precizează Primăria.

Conform sursei citate, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care se va număra printre oficialităţile care vor întâmpina trenul, va susţine un discurs festiv, care va fi urmat de un fragment din opera rock „István, a király”. Autorităţile locale au făcut un apel către cetăţeni să vină în număr cât mai mare în gară pentru a-i întâmpina pe pelerini.

Pelerinajul catolic de pe muntele Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est dedicat Fecioarei Maria, la acest eveniment religios participând câteva sute de mii de persoane din toată lumea. 

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio