Ştiri locale

Pentru a se evita închiderea totală a circulației, reabilitarea podului din strada Gábor Áron ar urma să se facă în două etape

Primăria Sfântu Gheorghe a retras ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea podului din strada Gábor Áron, care leagă Parcul Central de strada Vasile Goldiș din cartierul Simeria, acestea urmând să fie derulate etapizat, pentru a se evita închiderea totală a circulației timp de mai multe luni, așa cum solicitase inițial constructorul.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád a declarat că într-o primă  etapă, care ar urma să înceapă în lunile următoare, vor fi înlocuite balustradele, urmând ca în cea de a doua etapă să fie găsite soluțiile optime pentru reabilitarea sau chiar înlocuirea completă a podului, fără a bloca circulația pe una dintre cele mai intens circulate artere din oraș.

Publicitate

„Am contractat lucrările de modernizare a podului din strada Gábor Áron, însă, având în vedere faptul că cei care au câștigat licitația au solicitat închiderea totală a circulației atât sub pod, cât și pe pod, pe o perioadă de minimum 3 luni, am luat decizia să retrag ordinul de începere a lucrărilor, pentru că eu consider că nu putem bloca o arteră atât de importantă în oraș, pe o perioadă atât de lungă. Minimum 3 luni poate însemna și 5 luni, știm foarte bine că este o zonă foarte circulată, mai ales în timpul școlii, și de aceea am solicitat ca lucrările să se efectueze în două etape. În prima etapă vor fi lucrări de schimbare a balustradelor, pentru că acolo am avut probleme, ideea de modernizare a podului a venit, în primul rând, datorită faptului că s-a deteriorat foarte mult balustrada. Deci, balustradele vor fi schimbate, vor fi puse în siguranță atât pentru pietonii de pe pod, cât și pentru pietonii și autoturismele de sub pod, urmând ca într-o a doua fază, după o reproiectare, să găsim alte soluții prin care poate fi modernizat sau, poate, schimbat în totalitate podul, soluții care nu necesită o închidere pe o perioadă atât de lungă”, a declarat primarul Antal Árpád.

Autoritățile locale şi-au anunţat intenţia de a porni lucrările de reabilitare şi consolidare a podului din strada Gábor Áron încă de la finalul anului 2019, în plan fiind, printre altele, şi amenajarea a 18 locuri de parcare sub pasaj, dar şi realizarea iluminatului arhitectural al parapetului pietonal prin amplasarea unor LED-uri. Cu toate acestea, începerea lucrărilor a fost amânată de mai multe ori.

Conform planului inițial, executantul ar fi trebuit să înceapă reabilitarea încă din luna septembrie a anului trecut, însă la vremea respectivă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a precizat că Municipalitatea va emite ordinul de începere doar după ce va fi dată autorizația de închidere a circulației, lucru care nu s-a întâmplat.

Conform expertizei tehnice, pasajul a fost construit la începutul anilor ’70, dar în timp, sub acțiunea traficului, factorilor climaterici și lipsei lucrărilor de întreținere, s-a degradat serios, iar unele elemente pot prezenta pericol pentru participanții la trafic.

Printre deficiențele majore constatate se numără distrugeri ale grinzilor principale, urme de rugină și deformare, produse de-a lungul timpului de vehicule cu gabarit depășit, existând porțiuni din care betonul s-a desprins.

Licitația pentru contractul de execuție a fost câștigată anul trecut în luna mai, de firma de construcții Drumuri și Poduri, aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna. Lucrările vor fi realizate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea finanțării acordate fiind de 2.115.253,84 lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio