Ştiri locale

Pensiunile covăsnene, ocupate doar 30% faţă de anul trecut. Rezervările deja făcute, anulate din cauza restaurantelor închise

În plin sezon estival, gradul de ocupare în pensiunile covăsnene incluse în reţeaua Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC) este de doar 30% faţă de anul trecut. Asta în condițiile în care temperaturile scăzute din vara trecută au făcut şi atunci ca pensiunile să fie ocupate în procent de doar 40-50% față de 2018.

Vicepreședintele ANTREC Covasna, Daragus Attila, spune că de vină sunt restricțiile impuse de autorități pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, iar până când restaurantele nu vor fi redeschise, turiștii nu vor face rezervări.

„Nu prea și-a revenit sectorul, și nici nu o să-și revină până când nu vor fi deschise restaurantele. Avem rezervări făcute, dar puține. Față de anul trecut suntem cam la 30%. Și rezervările făcute în avans au fost anulate pentru că oamenii nu vin doar ca să stea pe terasă, asta nu e recreere, nu e concediu. Toți așteaptă să fie deschise restaurantele ca să poată sta liniștiți, normal, așa cum ar trebui într-o vacanță. Așteptăm, altceva nu avem de făcut, să vedem cum va fi”, ne-a spus Daragus Attila.

În luna martie, în speranţa că turiştii vor face rezervări fără teama că s-ar putea îmbolnăvi, unităţile de cazare covăsnene incluse în reţeaua ANTREC au luat măsuri suplimentare de protecţie, fiind achiziţionate soluţii dezinfectante, iar personalul a fost instruit pentru a respecta cu stricteţe regulile de igienă.

Luna trecută, în premieră naţională, 65 de unităţi turistice din judeţul Covasna au primit certificatul „COVID Safe Place” din partea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean, acestea bifând zece măsuri suplimentare de igienă, protecţie şi siguranţă, pe lângă cele obligatorii dispuse de autorităţi pentru combaterea pandemiei.

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Turistică, Grüman Róbert, a declarat cu prilejul lansării programului „Visit Covasna Safe Place”, că acest certificat reprezintă o garanţie pentru turişti că îşi pot petrece vacanţele în condiţii optime de siguranţă şi confort în aceste locaţii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate