Ştiri

Pedepse cu închisoarea pentru tinerii care au bătut un bătrân la Braşov

Peste 5 ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi tineri care au bătut un bătrân în pasaj. Cei doi au pledat „nevinovat” până la capăt, avocatul apărării anunţă recurs şi cere aproape 10 ani pentru fiecare, scrie bzb.ro.

La sfârşitul lunii martie, doi tineri băteau cu bestialitate un bătrân în pasajul din capătul Bulevardului Victoriei din Braşov. După cum au declarat ulterior poliţiştii şi medicii, cazul nu a fost cel mai grav, însă a stârnit emoţii puternice ca urmare a faptului că întreaga scenă a fost surprinsă de camerele de filmat. Ca urmare a difuzării imaginilor de către toate televiziunile, mai multe organizaţii şi persoane fizice s-au mobilizat şi l-au ajutat pe bătrânelul care a avut nevoie de mai multe zile de spitalizare în urma agresiunii celor doi tineri.
Condamnare fără acord de recunoaştere

Publicitate

La finalul procesului în prima instanţă, Tribunalul Braşov a decis că „Ceplinsche Adrian (…) urmează a executa pedeapsa de 6 ani, 1 lună şi 10 zile închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 al 1 lit. a, b şi h Cp (respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme)”. De asemenea, instanţa „condamnă inculpatul Mircea Mihai Constantin la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 al 1 lit. a, b Cod penal”. Din pedepsele celor doi se va scădea perioada în care au stat în arest preventiv, respectiv „începând cu data de 31.03.2018 la zi”, se mai arată în sentinţa instanţei pronunţată în data de 20 noiembrie 2018, în care se precizează şi că e vorba de „condamnare fără acord de recunoaştere”, iar cei doi au fost găsiţi vinovaţi de „comiterea infracţiunii de «omor» în forma tentativei”.

10.584 lei a costat vindecarea victimei. 5.000 de euro daune morale

Pe lângă pedepsele privative de libertate, cei doi tineri vor fi puşi şi la plată. Ei trebuie să plătească daune morale victimei şi să suporte cheltuielile de spitalizare şi tratament. „În baza art. 397 Cpp, art. 1382 Cod civil dispune obligarea inculpaţilor, în solidar, la plata către partea civilă Spitalul Judeţean Braşov a sumei de 10.584 lei, cu titlu de prestaţii medicale acordate victimei, şi la plata către partea civilă Dumitru Neculai a contravalorii în lei la data plăţii a sumei de 5.000 euro, cu titlu de daune morale. Respinge restul pretenţiilor formulate de partea civilă Dumitru Neculai. (…) Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se precizează pe site-ul portal.just.ro.

Avocatul bătrânului: „O clemenţă nejustificată”

Avocatul bătrânului nu este, însă, mulţumit de pedepsele pe care le au de executat cei doi tineri şi spune că va cere unele mai mari. „Am făcut apel, este o soluţie mult prea indulgentă, o clemenţă, zic eu, nejustificată, având în vedere că limitele pedepsei sunt între 5 şi 10 ani, iar doamna judecător s-a orientat spre minim. În opinia mea, trebuia să se orienteze spre maxim. Am făcut apel la Curtea de Apel Braşov şi voi încerca să majorez această pedeapsă. Am formulat apelul, l-am trimis, l-am depus, motivele de apel le voi depune la primul termen de judecată, după ce văd motivarea sentinţei”, a explicat Daniel Diaconu, avocatul victimei.

Din 31 martie n-au mai ieşit din arest

Ceplinsche Adrian (18 ani, din Botoşani, muncitor necalificat în Braşov) şi Mircea Mihai Constantin (23 de ani, din Buzău, barman în Braşov) sunt cei doi tineri care au înmărmurit o ţară întreagă cu brutalitatea lor. Cei doi agresori care l-au bătut până l-au lăsat în comă pe Dumitru Neculai, în vârstă de 66 de ani, pe 31 martie 2018, în pasajul din Centrul Civic al Braşovului, nu au antecedente penale, nu au fost cercetaţi vreodată pentru fapte de violenţă şi erau băuţi în momentul comiterii faptei. Cei doi agresori au fost reţinuţi în arest preventiv din 31 martie, mandat prelungit succesiv până în prezent. În 20 aprilie, au fost trimişi în judecată pentru tentativă de omor, după ce au fost acuzaţi iniţial de lovituri şi alte violenţe şi tulburarea liniştii publice. „Cei doi inculpaţi au prevăzut posibilitatea suprimării vieţii bătrânului, pe care nu au urmărit-o, dar au acceptat-o”, arăta, în aprilie, Procuratura.
Decizia de acum a Tribunalului Braşov îi condamnă ca vinovaţi, dar facem precizarea că nu este vorba de o sentinţă definitivă, ambele părţi având drept la recurs.

Bătrânul, „adoptat” în Bihor

După ce bătrânul bătut a ajuns în grija medicilor, zeci de oameni impresionaţi de cazul său s-au dus să îl viziteze şi i-au dus mâncare, haine şi bani. După ce s-a vindecat, bărbatul a ajuns într-un centru din Bihor. Pentru el s-au adunat donaţii din toată ţara şi din străinătate şi din aceşti bani a fost cumpărată, lângă acest centru, o casă destinată nevoiaşilor. Dumitru Neculai se simte bine acum, la centru are grijă de un măgăruş şi joacă aproape zilnic şah cu colegii săi.

Publicitate
banner we radio