Ştiri locale

Pedeapsă „exemplară” pentru profesorul din Turia care a agresat 4 elevi: nu mai are voie să aplice timp de 2 ani pentru un post didactic superior

Profesorul de istorie de la Şcoala Gimnazială din Turia, care în data de 7 octombrie a lovit 4 elevi, unul dintre aceştia ajungând la spital, nu va mai avea voie să participe timp de doi ani la concursuri pentru ocuparea unui post didactic superior. Ancheta disciplinară deschisă de conducerea unităţii de învăţământ a fost încheiată, cadrul didactic recunoscând în faţa comisiei de disciplină că i-a agresat pe elevi.

În paralel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc îl cercetează pentru purtare abuzivă.

Publicitate

Inspectorul şcolar general, prof. Kiss Imre, a precizat că deși legea permite suspendarea acestui drept pe o perioadă de până la 3 ani, Consiliul de Administrație al școlii a decis aplicarea interdicției pe o perioadă mai scurtă. Acesta a precizat că următoarea sancțiune, ca severitate, ar fi fost desfacerea contractului de muncă.

„Consiliul de Administrație din cadrul școlii a hotărât ca sancțiune disciplinară suspendarea pe o perioadă de 2 ani a dreptului de înscriere la concursul pentru ocuparea unei funcții didactice superioare, a unei funcții de conducere, îndrumare și control – legea prevede că până la 3 ani se poate suspenda acest drept. Deci nu poate participa nici la concursurile pentru grade didactice. După această sancțiune ar mai fi fost una singură, și anume desfacerea contractului de muncă (…) Reducerea salariului ar fi fost o sancțiune mai blândă decât cea pe care a primit-o”, ne-a explicat șeful IȘJ Covasna.

Potrivit acestuia, profesorul s-a întors la catedră și așteaptă rezultatele anchetei penale, iar elevul de 12 ani care a necesitat îngrijiri medicale s-a transferat la o altă școală.

„Dânsul este la școală, nu a primit interdicție, își desfășoară activitatea. Elevul s-a transferat (…) Continuă ancheta Poliției, cele două anchete au fost separate. Sancțiunea disciplinară nu a fost aplicată de Inspectoratul Școlar sau de Minister, ci de Consiliul de Administrație al școlii”, a mai spus inspectorul școlar general.

Amintim că în data de 8 octombrie, la o zi după incident, profesorul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în centrul de Arestare Preventivă al IPJ Covasna. Ulterior, în data de 13 octombrie, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au anunţat că elevul în vârstă de 12 ani, care a ajuns la spital după „corecţia” aplicată de profesor, a fost examinat de un medic legist, acesta din urmă stabilind că leziunile suferite de copil necesită 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Pe numele profesorului de istorie (Solyom Zoltán, în vârstă de 39 de ani) a fost deschis dosar penal pentru purtare agresivă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio