Ştiri locale

Patronii unei săli de fitness din Sfântu Gheorghe cer reluarea activității: „Vom cere despăgubiri. Avem pierderi de sute de mii de lei”

Patronii unei săli de fitness inaugurată în luna septembrie în Sfântu Gheorghe au apelat la un avocat și au formulat o plângere prin care îi solicită prefectului județului Covasna modificarea Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 19 octombrie astfel încât activitatea în sălile de sport și fitness să poată fi reluată.

Aceștia susțin că prevederea care asimilează sălile de fitness cinematografelor, sălilor de concerte și muzeelor este „ilegală și inoportună”, și discriminează operatorii economici din domeniu, arătând că deși în mai multe localități și județe incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la mia de locuitori, autoritățile nu au interzis activitatea sălilor de sport.

Publicitate

„Această prevedere este ilegală deoarece asimilează sălile de sport/fitness, cinematografelor, sălilor de concerte și muzeelor. (…) În niciuna dintre Hotărârile de Guvern anterioare, de la instituirea stării de alertă pe teritoriul României, legiuitorul nu a asimilat sălile de concerte sau alte instituții cu sălile de sport și fitness care au primit o încadrare și o reglementare separată. Exact acesta este și motivul pentru care în tot restul țării, cu excepția Timișoarei, care la fel se află în ilegalitate, sălile de sport și fitness își desfășoară în condiții optime activitatea (…) Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna prin Prefect, discriminează subscrisa și alți operatori economici față de omologii din alte județe”, se arată în plângerea formulată și adresată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Reprezentanții firmei care administrează sala de fitness spun că societatea a înregistrat pierderi „de ordinul sutelor de mii de lei, care cresc în fiecare zi”, iar în cazul unui răspuns nefavorabil vor solicita pe cale judecătorească anularea parțială a Hotărârii, dar și despăgubiri pentru prejudiciile suportate în zilele în care activitatea a fost sistată.

În plus, aceștia spun că pentru faptul că nu se mai pot antrena la Sfântu Gheorghe, o parte dintre covăsneni au început să frecventeze sălile de fitness din județul Brașov, afectând pe de-o parte economia județului, iar pe de altă parte ducând la creșterea riscului de răspândire a virusului între cele două județe.

„Având în vedere că la mai puțin de 30 de km distanță, în municipiul Brașov, sălile de sport și fitness funcționează, practicanții acestui tip de activitate s-au reprofilat și frecventează sălile de fitness de pe raza Județului Brașov. Această realitate este nocivă din cel puțin două puncte de vedere: pe de-o parte accentuează deplasarea persoanelor între comunități, ceea ce clar duce la o mai mare răspândire a virusului, iar de cealaltă parte banii care s-ar putea investi în economia locală, care oricum are de suferit, se duc într-un alt județ. Nu în ultimul rând, este vorba și despre locurile de muncă ale locuitorilor din Sfântu Gheorghe care sunt puse în pericol”, se mai arată în plângere.

Semnatarii argumentează că sălile de sport din Sfântu Gheorghe sunt echipate corespunzător pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a garanta siguranța cetățenilor, iar Hotărârea limitează o activitate sănătoasă și benefică, pe care fiecare persoană este liberă să o practice „fără nicio discriminare, garantat de stat, independent sau în cadrul structurilor sportive asociative”.

„Dr. Fit și alți operatori economici au investit considerabile sume de bani pentru a respecta toate măsurile sanitare de protecție și prevenție. Pentru toate aceste motive, solicităm modificarea Hotărârii în sensul arătat, pentru respectarea legii, a drepturilor cetățenilor și pentru sprijinirea economiei locale (…) În cel mai scurt timp și în cazul unui răspuns nefavorabil ne vom simți obligați să solicităm anularea parțială a Hotărârii pe cale judecătorească precum și despăgubiri pentru toate prejudiciile pe care le-am suportat în zilele în care societatea nu a putut să funcționeze, înregistrând pierderi de ordinul sutelor de mii de lei, care cresc în fiecare zi”, mai scriu semnatarii plângerii.

„Obiectivul este reducerea unui RISC. Am dorit ca limitările și interdicțiile să fie cât mai puțin intruzive sau împovărătoare”

În replică, într-un răspuns la solicitarea We Radio, prefectul județului, Iulian Todor, a transmis că deși poate crea nemulțumiri, decizia a fost luată pentru a reduce riscul de răspândire a infecțiilor, și a fost luată după analiza și la propunerea DSP Covasna, menționând că eventualitatea reluării activității în sălile de antrenament este condiționată de respectarea măsurilor stabilite de Ministerele Sănătății și Tineretului și Sportului.

„Obiectivul urmărit prin această hotărâre este de a reduce un RISC. Cel de răspândire la nivelul localităților vizate a virusului Sars-CoV-2. Suntem pe deplin conștienți că acest obiectiv, dincolo de intențiile oricăruia dintre noi, poate crea nemulțumiri sau neînțelegeri. De aceea, considerăm că limitările și interdicțiile impuse prin această hotărâre – și  pe care în contextul epidemiologic existent le-am dorit a fi cât mai puțin intruzive ori împovărătoare – se cer a fi înțelese și interpretate în primul rând din această perspectivă: cea a intenției de a găsi metoda optimă și, deopotrivă, legală de reducere a unui RISC. RISC analizat și constatat de către unica instituție și autoritate publică abilitată în mod legal în acest sens la nivel județean – Direcția de Sănătate Publică Covasna – și la a cărei propunere CJSU Covasna a emis hotărârea în discuție. RISC pe care, îndrăznim să apreciem cu tot respectul, niciunul dintre noi nu și-ar fi putut permite să îl neglijeze”, ne-a transmis prefectul județului, Iulian Todor.

Acesta subliniază că eliminarea interdicțiilor stabilite pentru un termen de 14 zile prin Hotărârea Comitetului depinde de analiza DSP Covasna, iar în cazul sălilor de fitness, „eventualitatea desfășurării activităților este condiționată de respectarea punctuală, de către fiecare dintre acestea, a dispozițiilor imperative stabilite prin Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului nr. 1.219/2020 și al Ministerului Sănătăţii nr. 1.634/2020 (Anexa 5 și Anexa 6)”.

Petiţie online pentru redeschiderea sălilor de fitness

Sute de persoane au semnat zilele trecute o petiţie online prin care solicită redeschiderea sălilor de fitness din Sfântu Gheorghe, argumentând, printre altele, că acestea nu reprezintă un pericol mai mare de infectare cu noul coronavirus decât un supermarket sau mijloacele de transport în comun.

Primarul Antal Arpad a declarat joi, într-o videoconferință de presă, că va discuta cu prefectul judeţului despre posibilitatea redeschiderii sălilor de fitness însă decizia se va lua în baza recomandărilor Direcției de Sănătate Publică.

„În cazul în care cei de la Direcţia de Sănătate Publică vor spune că, din punct de vedere epidemiologic, există un risc scăzut de transmitere a noului coronavirus în aceste săli, iar din punct de vedere legal acest lucru poate fi susţinut la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, eu cred că nu va fi o problemă ca luni să se revină la această decizie, iar sălile de fitness să se redeschidă. Dar, din păcate, cifrele nu sunt încurajatoare, Sfântu Gheorghe încă este undeva la aproximativ 4% la mia de locuitori, iar şansele ca acest procent să scadă până luni sub 3 la mie sunt, practic, aproape nule”, a spus edilul.

Joi, România a înregistrat cea mai mare creștere a cazurilor de COVID-19 de la o zi la alta și un nou record absolut al infecțiilor: 6.481 – cu peste 1.000 mai mult decât cu o zi în urmă.

Record s-a înregistrat și județul Covasna: 57 de cazuri noi, doborând precedentul record din data de 25 octombrie când au fost raportate 56 de cazuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio