
Pastilele de iodură de potasiu stau în farmaciile din ţară: sub 1% au fost distribuite către populaţie
Comprimatele de iodură de potasiu zac în farmaciile din ţară fără ca pacienţii să le ridice, deşi acestea sunt disponibile încă din luna iulie. Din totalul celor 30 de milioane de pastile produse în regim de urgenţă la comanda statului român, sub 1% au fost ridicate de populaţie, la nivel naţional acestea fiind solicitate de circa 200.000 de persoane.
În judeţul Covasna, populaţia a început să solicite pastilele din farmacii, acestea putând fi ridicate doar pe bază de prescripţie medicală, în dozele recomandate de medicul de familie. Până în data de 20 septembrie, din cele 35.400 de comprimate distribuite în cele 18 farmacii din județ, 1.179 au fost solicitate și eliberate către pacienți eligibili.
„A început distibuirea în judeţ (…) E bine de stiut că pastilele se eliberează strict pe bază de reţetă primită de la medicul de familie, şi numai cantitatea prescrisă. Nu toate farmaciile distribuie medicamentul. Au fost distribuite farmaciilor participante aproximativ 35.400 de tablete, din care au fost eliberate 1.179 de tablete până în 20.09.2022, însemnând aproximativ 3,3%. După cum se vede, nu sunt probleme cu stocurile, iar valabilitatea tabletelor este până în anul 2025. Cu ocazia asta, doresc să le reamintesc oamenilor care au ridicat tabletele, și celor care urmează să le ridice, să le folosească numai în cazul în care autoritățile anunță necesitatea de a le folosi”, ne-a transmis președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter.
La rândul ei, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Covasna, medicul Lucia Sereş, spune că în farmaciile din judeţ există suficiente comprimate, iar la nevoie mai pot fi comandate. Aceasta le recomandă pacienţilor ca, în momentul în care se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru o consultaţie, să solicite şi reţeta pentru eliberarea comprimatelor.
„Lumea a început să ceară şi în judeţul nostru pastilele de iod. Medicii trebuie să le spună pacienţilor despre comprimate, când aceştia ajung la cabinet, să le explice că trebuie să le aibă la ei. Pacientul nu trebuie să vină la cabinet special pentru asta, dar dacă merge pentru ceva, să îşi amintească şi să ceară aceste pastile. La fel, medicii să le ofere pacienţilor eligibili reţetele de iodură. S-au comandat pastile suficiente, nu e problemă să nu ajungă, iar dacă se termină vor mai fi comandate. Pacientul ar trebui să aibă pastilele la el, pentru orice eventualitate, să le pună bine, le explicăm şi noi, le explică şi farmaciştii, au şi instrucţiuni când le primesc, dar trebuie să le solicite. E important, de asemenea, să nu înghită aceste pastile fără indicaţie, să le păstreze în loc sigur, şi să aibă grijă să nu fie la îndemâna copiilor”, ne-a explicat medicul Lucia Sereş.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a recepționat la finalul lunii martie peste 30.000 de comprimate, acestea fiind distribuite în 18 farmacii din județ, dintre care 12 din Sfântu Gheorghe, 3 din Târgu Secuiesc și câte una din localitățile Covasna, Moacşa și Cernat.
Pe site-ul DSP Covasna sunt disponibile o prezentare Power Point și un ghid de informare care pot fi accesate AICI și AICI.
Ministerul Sănătății a pus la dispoziția cetățenilor și un număr de telefon dedicat – 0213174006, unde personalul de specialitate răspunde întrebărilor referitoare la administrarea pastilelor. Programul call center-ului este de luni până joi, între orele 08:30-16:30, iar vineri între orele 08:30-14:30.
Pastilele se administrează în doză unică, numai în cazul expunerii la iod radioactiv, în primele 6 ore după anunțul autorităților. Adulții și copiii cu vârste de peste 12 ani pot primi două comprimate (echivalentul a 100 mg iod), copiii cu vârste între 3 și 12 ani pot înghiți un comprimat (echivalent cu 50 mg iod), iar copiii cu vârste între o lună și 3 ani pot primi o jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod), în vreme ce pentru nou-născuţii cu vârste de până la o lună se recomandă un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).
Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, în scopul blocării eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii, iar în cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.
În cazul în care administrarea pastilei are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
Statul a produs în regim de urgență 30 de milioane de comprimate în valoare de 6 milioane de euro care au ajuns în 2.500 de farmacii din toată țara.
(Ioana Ardeleanu)