Info Trafic, Ştiri

Parlamentul a decis: Faza scurtă, obligatorie noaptea și ziua pe toate drumurile publice din afara localitățlilor

Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.

De ce este important: În momentul de față, în țară, conducătorii autovehiculelor au obligația să foloseasca luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).

Publicitate

Nerespectarea acestei obligații va atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea a 2 puncte de penalizare. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului. Obligația va fi aplicată, apoi, la 3 zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Modificările vin în contextul în care România rămâne în topul țărilor europene cu cele mai multe accidente fatale. Datele Eurostat indică 86 de decese la un milion de persoane, în 2022. La polul opus, Suedia a raportat doar 21 de decese la un milion de locuitori. Media UE este de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

Anul trecut, aproximativ 20600 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, la nivelul Uniunii Europene, ceea ce reprezintă o creștere de 3 % față de 2021, pe fondul reluării nivelurilor de trafic după pandemie. Obiectivul UE și ONU este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030.

Inițial proiectul prevedea extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale (DN). Proiectul a fost respins de senatori în 2020, dar după ce Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, a fost avizat anul trecut, în luna octombrie, în comisia pentru transporturi, cu propunerea de a fi adoptat.

Ulterior, celelalte comisii care întocmesc raportul de adoptare a proiectului au decis să extindă și mai mult prevederile acestuia.

Publicitate
banner we radio