Parlamentul a adoptat legea pentru stoparea risipei alimentare
Parlamentul a adoptat o lege pentru stoparea risipei alimentare. Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării, să le doneze sau să le transforme în compost ori mâncare pentru animale.
„O lege pentru stoparea risipei alimentare a fost adoptată, marţi, de Parlament. Consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate”, informează USR într-un comunicat. De asemenea, se va crea o platormă națională pentru raportarea datelor privind risipa alimentară, gestionată de Ministerul Agriculturii.
La rândul său, deputatul UDMR Covasna, Miklós Zoltán, co-iniţiator al legii, a declarat că legea va face ca surplusul de alimente din magazine să poată fi distribuit sau cumpărat mai ieftin.
„Camera Deputaților a votat în favoarea proiectului nostru de lege, care va permite magazinelor să doneze alimentele care se apropie de data de expirare celor nevoiași sau să le vândă clienților lor la un preț redus. Legea prevede, de asemenea, că alimentele care nu sunt consumate în timpul unei mese la restaurant să poată fi luate în ambalaj, fără costuri suplimentare. Astfel alimentele care sunt încă comestibile nu sunt irosite, ci ajung la persoanele nevoiașe sau pot fi cumpărate la un preț mai mic. În România, 4,6 milioane de oameni sunt expuși riscului de sărăcie, iar 150.000 de copii suferă de foame în fiecare zi. În același timp, se produc anual 130 de kg de deșeuri alimentare pe persoană”, spune Miklós Zoltán.
Legea adoptată marţi, care mai trebuie promulgată și de președintele Iohannis, prevede:
- Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
- Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
- Restaurantele, magazinele, cantinele și autoritățile să aplice cel puțin două măsuri, printre care se află reducerea prețului alimentelor înainte de data de expirare și folosirea hrănii pentru pentru animale sau pentru compost.
Conform inițiatorilor, obiectivul legii este respectarea angajamentelor asumate de România la nivel internațional pentru reducerea risipei alimentare, până în 2030, având în vedere că cantitățile de mâncare pe care românii le aruncă sunt mari, deși câștigul mediu este mai mic decât în Vestul Europei. Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea achiziționată de români este aruncată în fiecare lună la gunoi.
„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.