
Părinţii nemulţumiţi de trenarea lucrărilor la CNMV Sfântu Gheorghe se pregătesc de proteste
Părinţii elevilor înscrişi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe ameninţă cu acţiuni de protest, fiind nemulţumiţi de trenarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor din incinta instituţiei, demarate în urmă cu aproape cinci ani.
„Timp de aproape 5 ani am fost înţelegători, răbdători, gândindu-ne că aceste lucrări sunt necesare şi sunt în beneficiul copiilor noştri, dar din păcate nu ştim cât timp va mai dura. La nivelul oraşului, nu mai există nicio altă şcoală la care lucrările de reabilitare să dureze atâta timp, profesorii să fie nevoiţi să alerge de colo-colo pentru a-şi ţine cursurile, spaţiile de învăţare să fie insalubre. În prezent nu există nicio speranţă că lucrările la internatul şcolii vor fi finalizate în viitorul apropiat. Acţiunile în justiţie care au ca obiect executarea lucrărilor de reabilitare a internatului şi a sălii de festivităţi pot dura ani de zile, timp în care cei care vor avea de suferit sunt copiii şi profesorii. Nu se ştie când se finalizează corpul A, din proiectul de reabilitare au fost eliminate lucrările prevăzute la corpul B, motiv pentru care este necesară o nouă achiziţie publică şi cine ştie câţi ani vor mai trece până când se vor finaliza lucrările la singurul liceu teoretic cu predare în limba română din oraşul nostru, Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’”, se arată într-un comunicat de presă al Comitetului de părinţi.
În documentul citat se mai menţionează că, în urma şedinţei cu părinţii desfăşurată în cursul zilei de luni, s-a hotărât ca în luna mai să fie organizat un protest paşnic în faţa sediului Primăriei din Sfântu Gheorghe.
„Având în vedere faptul că, până în acest moment, nu se cunosc condiţiile în care se va derula procesul educaţional începând cu anul şcolar viitor şi părinţii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia în care se află copiii şi cadrele didactice, în unanimitate, s-a decis organizarea unui protest paşnic, în luna mai 2025, în faţa Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe. În perioada următoare se vor face demersurile necesare în vederea obţinerii autorizaţiei pentru desfăşurarea protestului, în conformitate cu normele legale în vigoare”, se mai menţionează în comunicat.
Lucrările de reabilitare a internatului şi a sălii de festivităţi din incinta Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, finanţate din fonduri europene, au demarat în anul 2020, cu un termen de finalizare de 6 luni, care însă nu a fost respectat.
În urmă cu aproape doi ani, Primăria Sfântu Gheorghe a reziliat contractul cu firma clujeană pe motiv că aceasta nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract, dar constructorul a refuzat să părăsească şantierul, iar disputa a ajuns în instanţă.
Primarul municipiului, Antal Arpad, a precizat că, în atare condiţii, clădirea internatului nu poate fi utilizată, deşi e finalizată în proporţie de 90%, iar 15 clase de elevi învaţă în mai multe unităţi de învăţământ din oraş, respectiv în sediul Universităţii Babeş-Bolyai şi la liceele „Berde Aron” şi „Mikes Kelemen”.
Antal Arpad a declarat că o soluţie de compromis, propusă de reprezentanţii părinţilor şi agreată şi de conducerea colegiului, ar fi înfiinţarea unei şcoli modulare pe terenul de sport al liceului, formată din 16 containere, care ar putea fi dată în folosinţă în toamnă.
„Avem o înţelegere cu conducerea instituţiei de a construi pe terenul de sport de la Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’ o şcoală din containere pentru 16 clase, pentru a debloca, cumva, situaţia în care suntem. Înţelegerea este că aceste clase, atâta timp cât are nevoie colegiul, vor fi folosite de colegiu, iar după aceea vor putea fi folosite şi de alte instituţii de învăţământ până când rezolvăm problema modernizării acestora”, a declarat primarul Antal Arpad.
Acesta a mai spus că probleme sunt şi la alte unităţi de învăţământ din municipiu unde se derulează lucrări de reabilitare, chiar dacă nu trenează de atât de mult timp.