Ştiri locale

Până la sfârşitul anului, campanie de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe

Recoltările se fac pe bază de programare, fără bilet de trimitere de la medicul de familie.

Începând cu data de 24 aprilie și până la finalul acestui an, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani sunt invitate să se programeze la testarea gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul reţelei de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, organizată de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

Înscrierile se fac fie telefonic, la unul dintre numerele: 0367 730 042 sau 0773 322 633, între  orele 10:00 – 18:00, fie online, în platforma de programări a Spitalului (AICI), selectând opțiunea „Cab. Ginecologie Screening”.

În cadrul programului de screening, femeile din grupa de vârstă 24-29 de ani beneficiază de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani beneficiază de testare HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Recoltările se realizează în regim ambulatoriu, la cabinetul de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Policlinicii (parter, cabinetul 11).

Pacientele din cele două grupuri țintă, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate, nefiind necesar biletul de trimitere de la medicul de familie.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, etc., sunt gratuite, fiind finanțate în cadrul proiectului.

Cancerul de col uterin este o boală care poate afecta femeile de orice vârstă, deși aproape jumătate dintre cazuri apar între 35 și 55 de ani. Este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe de screening, 9 din 10 cancere invazive putând fi prevenite.

Rețeaua de screening pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin a fost înființată în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe ca parte a campaniei inițiate de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, cu scopul de a crește numărul femeilor care beneficiază de programe de prevenție, diagnostic și tratament.

(Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”)

Publicitate
banner we radio