Ştiri locale

Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe a rămas fără bani pentru facturile la utilităţi. „Copiii nu pot fi victime colaterale! Le trebuie măcar minimul de încălzire”

Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe riscă să intre în sezonul rece fără încălzire şi curent electric, serviciile fiind sistate în ultimele 6 luni. Facturile la utilităţi au ajuns să fie cu circa 50% mai mari faţă de anul trecut, iar în condiţiile în care instituţia are un buget aproape inexistent, unii profesori au ajuns să scoată bani din buzunarele proprii pentru a achita datoriile către furnizori şi pentru a-şi putea continua activitatea.

Directorul Palatului, Kerekes Jenő, spune că instituţia pe care o conduce este victimă colaterală într-o dispută dintre Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar, existând probleme şi în ceea ce priveşte plata chiriei pentru terenul aferent clădirii. Din păcate, nici autorităţile locale şi judeţene nu pot interveni, legal, pentru a susţine financiar aceste cheltuieli.

Publicitate

„De vreo 6 luni, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar joacă ping-pong şi, culmea, noi pierdem deşi nu jucăm. Avem sistate gazul şi electricitatea şi sunt colegi care au plătit din buzunarul propriu, inclusiv eu. Mai ales acum că am început şcoala, nu le poţi spune a doua zi părinţilor să nu îi aducă pe copii pentru că nu avem gaz. Un minim de utilităţi ne trebuie, altceva absolut nimic. Vin vremuri grele, dar nu cred că noi suntem o instituţie atât de mare şi costisitoare, mai ales că pentru materiale didactice nici nu am primit fonduri. Fiecare am încercat să rezolvăm cu sponsorizări de la părinţi, fiindcă din păcate pentru copii educaţia este gratuită, dar nu şi pentru părinţi (…) E şi acest ping-pong cu Ministerul care nu a vrut să plătească chiria pentru teren, deoarece clădirea este construită pe terenul bisericii, deci sunt nişte dispute în urma cărora noi am devenit victime colaterale. Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean au fost şi sunt mereu lângă noi, dar din punct de vedere legal nu pot să ne ajute (…) Nici pe colegi nu mai poţi să îi motivezi să intre la ore în momentul în care nu ai minimul de utilităţi”, ne-a explicat directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe.

Pe lângă activităţile derulate în cadrul cercurilor Palatului, instituţia sprijină în prezent Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, oferindu-le cazare elevilor pe durata lucrărilor care se desfăşoară la Internatul liceului.

„La noi, facturile au crescut cam cu 50%, e un gol de vreo 50.000 ca să ajungem la linia de plutire. Bugetul nostru este aproape zero, s-au tăiat banii pentru toate, inclusiv pentru materiale, pentru utilităţi. Problema este că avem copilaşi cazaţi la internat, avem o relaţie foarte bună cu Colegiul Naţional Mihai Viteazul, ne ajutăm reciproc, şi avem elevi de la ei cazaţi la noi. Nu pot să fie copilaşii victime colaterale, le trebuie măcar minimul de încălzire, trebuie ajutaţi! Sperăm că lucrurile se vor rezolva”, a mai spus Kerekes Jenő, potrivit căruia, fondurile ar trebui să vină prin Ministerul Educaţiei, însă ele întârzie.

În acest an, oferta Palatului Copiilor cuprinde 20 de cercuri, la Sfântu Gheorghe fiind deja înscrişi circa 1.100 de elevi (80% din capacitate), iar înscrierile continuă toată luna septembrie, în limita locurilor disponibile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio