Pagube uriaşe după două incendii provocate de trăznete
Două incendii provocate de trăsnet la Catalina şi Dobolii de Sus au produs pagube de peste 70.000 de lei
La începutul acestei săptămâni, pompierii covăsneni au intervenit la două incendii de lungă durată, produse ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice însoţite de descărcări electrice atmosferice (trăsnete).
Luni, aproape de ora 18, dispeceratul ISU Covasna a fost anunţat prin 112 că în localitatea Dobolii de Sus, comuna Boroşneu Mare, arde un depozit de furaje, la faţa locului deplasându-se două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe. Serviciului profesionist i s-au alăturat forţe şi mijloace din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Leţ şi Zagon, care au lichidat efectele incendiului după o intervenţie care a durat aproximativ 12 ore. Au ars depozitul de furaje construit din lemn cu învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de cca. 250 mp, cca. 30 tone plante furajere, unelte agricole, un adăpost de animale construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment pe o suprafaţă de cca. 25 mp, precum şi o magazine de materiale construită din lemn pe o suprafaţă de 25 mp. Pagubele au fost stabilite la cca. 30.000 lei, iar cele salvate la cca. 150.000 lei.
La puţin timp după primul apel (ora 18.20), dispeceratul ISU Covasna a fost anunţat despre izbucnirea unui alt incendiu la o şură din localitatea Catalina. Două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Tg. Secuiesc, împreună cu SVSU Catalina, au intervenit pentru limitarea şi lichidarea efectelor incendiului timp de aproximativ 4 ore. A ars şura confecţionată din lemn cu învelitoare din ţiglă în proporţie de aprox. 80% şi cca. 2 tone de baloţi de plante furajere (paie). Prin intervenţia structurilor profesioniste, s-a reuşit salvarea bunurilor în valoare de aproximativ 300.000 lei, pe când cele distruse au fost evaluate la 40.000 lei.
Odată cu apropierea sezonului rece, creşte riscul de incendiu la gospodăriile şi locuinţele populaţiei cauzate mai ales de sistemele de încălzire exploatate fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor.
Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente nedorite, care se pot sfârşi tragic, vă reamintim un minimum de măsuri ce trebuie respectate pentru siguranţa dumneavoastră:
– sobele cu sau fără acumulare de căldură vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;
– coşurile, burlanele şi canalele vor fi curăţate obligatoriu cel puţin o dată pe an;
– evitarea utilizării întrerupătoarelor, prizelor sau cablurilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.
Vă rugăm să trataţi aceste recomandări cu maximă seriozitate pentru a vă proteja şi pentru a vă transforma locuinţa în cel mai sigur şi confortabil loc, atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru întreaga familie.
Compartimentul Informare Şi Relaţii Publice
Lt. Oana-Ionela Mazîlu