Ştiri locale

Pagube de aproape 250.000 de euro în urma incendiului de la baza de tratament din Vâlcele

Incendiul izbucnit duminică la acoperişul bazei de tratament din localitatea Vâlcele a fost cauzat de un horn necurăţat corespunzător, care s-a supraîncălzit, potrivit pompierilor. Centrul wellness a fost construit în urmă cu aproape un deceniu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul programului „Drumul apelor minerale”, fiind una dintre cele mai frecventate baze de tratament din judeţ.

În urma incendiului, acoperişul bazei a ars în totalitate, fiind afectate şi sălile de fitness, salina, toaletele şi bunurile aflate la ultimul etaj. Paguba se ridică la circa 250.000 de euro, potrivit estimărilor viceprimarului comunei, Nicolaie Cucu.

„Această clădire a fost dată în folosinţă în 2012, a fost făcută printr-un proiect numit Drumul apelor minerale, printr-o colaborare cu Consiliul Judeţean, Consiliul Local, atunci au fost construite vreo 6 în judeţ. Din câte ţin minte, la vremea respectivă valoarea a fost vreo 800.000 de euro. A fost acest eveniment nefericit, se pare că s-a încins coşul, a luat foc acoperişul, a ars în totalitate, şi în partea de sus un etaj, unde erau sala de fitness, toaletele, salina şi tot ce mai era acolo. Am estimat că paguba se ridică undeva la vreo 200-250.000 de euro. Din fericire, am observat destul de repede, însă din nefericire, datorită construcţiei nu s-a putut interveni la acoperiş pentru că nu aveam acces sus. Aşa a fost făcută că nu aveai cum să intri din interior, iar din exterior atât de bine a fost căptuşită încât numai în momentul în care a început să se prăbuşească acoperişul s-a putut interveni. Pompierii au venit destul de rapid, au intervenit cu vreo 4 autospeciale, au venit şi cei de la Bod, motopompe, au tras apă din pârâu, şi totuşi s-a muncit câteva ore ca să se stingă complet. Efectiv nu se putea interveni, a ars mocnit, fiind foarte bine căptuşit etajul (…) Era înainte de deschidere, pentru că la ora 13:00 începea programul. Nu s-au mai dat bilete, a ieşit lumea afară, băiatul de la centrală şi încă cineva au intrat şi au stins focul în centrală, am întrerupt curentul şi am aşteptat să vină pompierii pentru că noi nu aveam cum să intrăm să intervenim”, ne-a spus viceprimarul Nicolaie Cucu.

Din fericire, toate persoanele aflate în interior s-au autoevacuat în siguranţă. Potrivit viceprimarului, parterul clădirii nu a fost afectat însă centrul balnear trecuse prin lucrări de reparaţii în urmă cu aproximativ o lună. Acum, autorităţile locale speră să obţină fondurile necesare pentru reparaţii într-un timp cât mai scurt, şi nu exclud opţiunea de a solicita sprijin din partea Guvernului.

„E păcat, pentru că era una dintre bazele de tratament care chiar funcţionau. Chiar sâmbătă, cu o zi înainte, am trecut şi era plin, mă gândeam ce mai putem face acolo jos pentru oameni, voiam să dăm acum drumul la terenul de sport de lângă bază… Am folosit clădirea asta vreo 10-12 ani, iar anul acesta, în urmă cu vreo lună, am terminat reparaţiile, am zugrăvit, am schimbat gresie, am reparat clădirea. Din fericire, partea de jos, parterul clădirii nu a fost afectat, doar acoperişul, dar suficient ca să nu o putem folosi. În funcţie de cum vom reuşi să sensibilizăm factorii de decizie, pentru că noi nu dispunem de fondurile acestea, dar poate vom reuşi să îi sensibilizăm, sperăm să putem repara cât mai repede. Eu tare mi-aş dori, pentru că lumea chiar venea aici, era una dintre cele mai bune baze de genul acesta, construită prin Drumul apelor minerale, funcţiona din plin, ca să zic aşa. Veneau foarte multe persoane de la Braşov, veneau şi de la Sfântu Gheorghe. Încercăm, ne străduim, de refăcut trebuie să o refacem, pentru că ar fi păcat să rămână clădirea aşa. Partea de jos a fost afectată de apă, dar se va usca, s-au dat peste 50.000 de litri de apă. Sper să găsim rapid surse să refacem clădirea. Avem baze în Consiliul Judeţean, în Prefectura Covasna, poate îi sensibilizăm şi pe cei de la Guvern, vom vedea”, a mai spus viceprimarul.

Incendiul a izbucnit duminică, în jurul orei 13:00, fiind necesară intervenţia pompierilor din cadrul Detaşamentului Sfântu Gheorghe, cu două autospeciale de stingere, o autospecială de salvare la înălţimi, o autospecială de transport personal şi victime multiple, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă, precum şi pompieri din cadrul ISU Braşov şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcele.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio